Hirdetés

2022.08.09. 06:41

A tanulást is nehezítheti a korrigálatlan szemhiba

Hamarosan becsengetnek az iskolákban. Ilyenkor a szülők igyekeznek mindent megtenni azért, hogy gyermeküknek minél gördülékenyebben menjen a tanítási év, a tanulás. Ugyanakkor a tanszerek vásárlása és az ismétlés mellett nem szabad megfeledkezni a szemvizsgálatokról sem. Hiszen egy korrigálatlan szemhiba a tanulást is nehezítheti.

Haraszti-Runa Anikó és férje, Haraszti Dávid tavaly ősszel nyitotta meg optikáját az Andrássy út 12. szám alatt. A békéscsabai születésű Anikó a Semmelweis Egyetem optometria szakán végzett, Dávid pedig mint látszerész 2004-ben ismerkedett meg a szakma szépségével.

– A honvágy és a család szeretete hozott minket Békéscsabára. Optikánkat 2021 júniusától kezdtük átépíteni, felújítani. Üzletünk teljesen saját tervezésű, két kezünk munkája – avatott be minket a házaspár, akiknek valóban sikerült egy családias, kellemes hangulatú üzletteret és vizsgálót kialakítaniuk, ahol bárki otthon érezheti magát.

És amellett, hogy jó betérni hozzájuk, mindig újabbnál újabb meglepetésekkel készülnek a visszatérő és leendő vásárlóiknak. Ezúttal például az iskoláskorú gyerekeket várják díjmentes és kötelezettség nélküli látásszűrésre.

Forrás: Haraszti David

– Azt tapasztaljuk, hogy sokszor az iskolakezdés után derül ki, a gyermek esetleg nem látja jól a táblát, téveszti a betűket, olvasási nehézségei vannak. De akár fejfájást, koncentrációs zavart is okozhat a korrigálatlan szemhiba – osztották meg velünk a szakemberek.

Hozzátették, a most iskolát kezdő gyermekeknél nagyon fontos, hogy a tanítók időnként változtassanak az ülésrenden, így könnyebben kiderülhet, ha valakinek a hátsó sorokból már nehezebben megy a tábláról másolás, olvasás.

– Fontos megjegyezni, hogy panaszok nélkül is érdemes leellenőriztetni a gyermekek látását, főleg, ha a családban előfordulnak szemüvegesek – hangsúlyozták az optika tulajdonosai.

Egyúttal kiemelték, amennyiben az általuk végzett szűrés után szükségesnek ítélik a további, akár pupillatágításban végzett vizsgálatot, abban az esetben gyermekszemész szakorvoshoz irányítják a pácienseket.

– Szemünk nagy igénybevételnek van kitéve a mindennapokban, amin a digitális eszközök használata csak tovább ront, pedig a jó látás alapfeltétele a jó iskolai teljesítménynek. Ehhez pedig igyekszünk minden segítséget megadni a szülőknek. Vagyis az ingyenes látásvizsgálat mellett az akció időtartama alatt 20 százalék kedvezményt biztosítunk minden gyermekkeret árából, amennyiben az üzletünkben készül el a szemüveg. De a szemüveglencse gyártók is számos akcióval készülnek az iskolakezdésre, például kékfény-szűrős vagy „törhetetlen” lencsékkel igyekeznek megkönnyíteni a gyerekek mindennapjait – ismertette a házaspár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában