Toborzás

2022.08.09. 12:02

Békés megyét is védik majd a határvadászok

Folyamatosan toborozzák Békés megyében is a szerződéses határvadászokat, akik majd Készenléti Rendőrség állományába tartoznak és a határrendészeti kirendeltségeken teljesítenek szolgálatot – ismertette Berczi László rendőr ezredes, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának vezetője. Kiemelte: amint a jelentkezők az alkalmassági vizsgák és képzés sikeres elvégzése után szolgálatba állnak, bruttó 400 ezer forintot is kereshetnek.

Licska Balázs

Berczi László rendőr ezredes elmondta, folyamatosan toborozzák Békés megyében is a határvadászokat

Fotó: Für Henrik

Egyre jobban nő hazánkon a migrációs nyomás, ezért a kormány úgy döntött, hogy a Készenléti Rendőrség állományán belül Határvadász Ezredet hoz létre – kezdte Berczi László rendőr ezredes. Hozzátette, első körben 2200 szerződéses határvadászt vesznek fel Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben. 

Békés megyébe az első etap keretében 88 ember kerülhet, ami azt jelenti, hogy egy század lesz a Készenléti Rendőrség orosházi objektumában. Ők a térség 178 kilométer hosszú magyar-román határszakaszának védelmét erősítik, és a három határrendészeti kirendeltségen – Battonyán, Lőkösházán, Gyulán – látnak majd el szolgálatot.

Kimondottan határrendészeti feladatokat végeznek majd, azaz járőröznek, ellenőrzik a járműveket, a csomagokat, az okmányokat, a forgalmat, a cél az illegális migráció megelőzése. A ténykedésüket a határrendészeti kirendeltség arra kijelölt állománya irányítja. A szerződéses határvadászokat vezénylik, és négy-öt munkanap után négy-öt nap egybefüggő pihenőnap jár.

A napokban kezdték meg a szerződéses határvadászok toborzását, és felvilágosítást adnak erről a lehetőségről megyeszerte több rendezvényen. Emellett információ kérhető, illetve a jelentkezés leadható az orosházi határvadász-toborzó irodában, valamennyi rendőrkapitányságon és határrendészeti kirendeltségen. Berczi László rendőr ezredes kiemelte: jelentős az érdeklődés.

Olyanokra számítanak, akik betöltötték a 18., de még nem érték el az 55. életévüket, magyar állampolgárok, cselekvőképesek, büntetlen előéletűek, legalább alapfokú iskolai végzettséggel rendelkeznek. A jelentkezők egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálaton esnek át – például tudni kell 1500 métert futni, meghatározott időre fekvőtámaszokat és felüléseket csinálni –, de pályaorientációs beszélgetésen szintén részt vesznek.

Akik ezt a kört sikeresen veszik, 160 órás, intenzív, négyhetes képzésben vesznek részt Orosházán, és ezen időszak alatt is kapnak bruttó 300 ezer forintot. A képzés gyakorlati és elméleti vizsgával zárul, illetve esküt is tesznek. Velük három évre szóló szerződést kötnek, amely további három esztendővel meghosszabbítható. A szakemberek tisztesi rendfokozatot kapnak, azaz az első évben őrvezetők lesznek, a másodiktól tizedesek, a harmadiktól pedig szakaszvezetők.

Négyszázezer forintot is kereshetnek

Berczi László elmondta, a szerződéses határvadászok alapilletménye havi bruttó 300 ezer forint. Ehhez megy a határvadász szolgálati pótlék, amely óránként 570 forint, és feladatellátás után jár. Az éjszakai pótlék óránként 193, a készenléti pótlék pedig óránként 97 forintot tesz ki. Továbbá az idegennyelv-tudást is elismerik. Azaz összességében a szakemberek havi illetménye elérheti akár a bruttó 400 ezer forintot is, amely mellé éves szinten 200 ezer forint béren kívüli juttatás, cafetéria társul.

A rendőr ezredes hozzátette, a szerződéses határvadászok kapnak egyenruhát, járőrfelszerelést, illetve fegyvert, és ehhez a képzés keretében minden szükséges tudnivalót elsajátítanak. Ugyanis annak során a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatos elméleti ismeretekkel, valamint azok gyakorlati alkalmazásával is felvértezik őket, továbbá az államhatár védelméhez kapcsolódó és a Schengeni határ-ellenőrzési kódexben foglalt rendelkezésekről ugyancsak tanulnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában