Benzinturizmus

2023.02.03. 11:58

Kötegyánból, Méhkerékről is járnak át a szomszédba tankolni

A tapasztalatok szerint sok magyarországi autós jár át Kötegyánból és Méhkerékről a romániai Nagyszalontára tankolni. Romániában literenként nagyjából 100 forinttal olcsóbb az üzemanyag, mint itthon. A legtöbben egyébként is mennek, ugyanis ott intézik a nagy bevásárlást.

Licska Balázs [email protected]

Az útiköltség mellett az úthasználati díjat is be kell kalkulálni /Illusztráció: MW/

Méhkerék polgármestere, Tát Margit elmondta, hogy Nagyszalontán található mind MOL-, mind az OMV-hez tartozó Petrom-kút is, ahol literenként nagyjából 100 forinttal kedvezőbb áron lehet benzint és dízelt is vásárolni, mint itthon. Ezért szerinte megéri átjárni Romániába tankolni.

Kötegyán polgármestere, dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia hozzátette, miszerint Romániában minden autósnak kötelező útdíjat fizetnie, amely egy évre átszámolva mintegy 12 ezer forintba kerül. Ő úgy kalkulált, hogy az, aki szinte üres tankkal megy ki és 40 litert tankol, egy-egy alkalommal 4 ezer forintot spórolhat. Tehát három eset után nullszaldósra jön ki a kijárás, négy után viszont immár van megtakarítás – és Kötegyánból vannak, akik ennél is többször mennek.

Ugyanis sokan a nagy bevásárlást is az anyaország határain túli Nagyszalontán intézik rendszeresen, mivel ott vannak nagyobb üzletek.

Példaként hozta fel, hogy a nagyszalontai Lidl a falutól mintegy 16 kilométerre van, ezzel szemben a településhez legközelebbi magyarországi Lidl Gyulán, 26 kilométerre található. Ráadásul nem kell romániai fizetőeszközt, lejt sem váltani, bankkártyával ugyancsak lehet fizetni. Ha pedig Nagyszalontán vannak, tankolnak is.

– A cégek szintén tankolhatnak Romániában – folytatta dr. Hajdu-Szűcs Mária Kornélia, kiemelve, hogy erre az önkormányzatnak viszont nincs lehetősége, így a település járműveit Sarkadon töltik fel üzemanyaggal általában.

Sarkad és Nagyszalonta között nagyjából 20-25 kilométer a távolság. A város polgármestere, dr. Mokán István nem tapasztalt és nem is hallott olyan esetről a környezetében, aki Romániába járna tankolni.

Amikor viszont Magyarországon ársapka volt az üzemanyagon, és 480 forintért tankolhattak benzint és dízelt nemcsak a magyarok, hanem a külföldiek is, sok romániai autós volt a sarkadi MOL-kúton.

– Ami jön a réven, az elmegy a vámon – folytatta dr. Mokán István. Ő azzal számolt, hogy legfeljebb 50 litert tankolhat, vagyis 5 ezer forintot spórolhat egy magyarországi autós egy-egy romániai út során. Viszont a nagyjából 50 kilométeres oda-vissza út során el is kocsikázik valamennyi üzemanyagot, ráadásul a kiruccanás időbe telik, illetve lehet, hogy a határon is várakozni kell. Ráadásul romániai matricát ugyancsak kell vásárolnia a szabálykövetőknek.

– Közgazdaságtani szempontból csak tankolni tehát nem éri meg Sarkadról elmenni Nagyszalontára – hangsúlyozta a városvezető. Azt viszont elismerte, hogy aki egyébként is megy – akár bevásárlás, akár kirándulás, akár munka miatt –, annak érdemes tankolnia Romániában.

A közösségi portálon, a békéscsabaiakat tömörítő csoportban megosztotta a hozzászólókat, hogy megéri-e átjárni Békéscsabáról Romániába tankolni. Mint írták, literenként nagyjából száz forintot lehet spórolni az üzemanyagon, de ugye költségként merült fel az úthasználati díj és az útiköltség. Volt, aki a nagyszalontai, volt, aki a gyulavarsándi kutakat említette lehetséges célállomásokként. 

Péntektől csökken itthon az üzemanyag ára

A hazai kutakon jelenleg a benzin literenkénti átlagára 626, a gázolajé pedig 683 forint – a holtankoljak.net adatai szerint. A portál előrejelzései alapján a benzin literenkénti ára várhatóan 5, a gázolajé pedig 15 forinttal is csökkenhet péntektől.

A holtankoljak.net szerint Romániában most egy liter benzin 521 forintba, a gázolaj pedig 613 forintba kerül. Egy másik portál szerint a nagyszalontai MOL-kúton – forintba átszámolva – a benzinért 505, a gázolajért 598 forintot, míg a gyulavarsándi Petrom-kúton a benzinért 522, a gázolajért 608 forintot kell fizetni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!