Jogszabályok

2023.02.07. 11:58

A szomszédba nem láthat be a kamera

Kizárólag úgy szabad biztonsági kamerát felszerelni és üzemeltetni, hogy az az illető tulajdonában lévő területre nézzen. Az eszköz a szomszéd portán és az utcán történteket nem figyelheti, rögzítheti. Aki úgy érzi, hogy szabálytalan módon és jogosulatlanul nézik őt és az ingatlanát, akár az adatvédelmi hatóságnál is tehet feljelentést, ha nem sikerül mindezt tisztáznia.

Licska Balázs, [email protected]

Úgy kell beállítani a kamerát, hogy az ne láthasson be se a szomszéd portára, és az utcai történéseket sem figyelheti /Illusztráció: Shutterstock/

A magánterület védelme megengedett, ám a magánterületen, például egy családi ház udvarán elhelyezett biztonsági kamera nem láthat be máshoz. Nem figyelheti és főleg nem rögzítheti a szomszéd portán történteket – hangsúlyozta Takács Sándor, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara megyei elnöke, a békéscsabai Carlo Quality Biztonságtechnika Kft. ügyvezetője.

Nem nézhetik az eszközök az utcán történteket sem, a közterületből kizárólag egy keskeny sávot, a ház falát, homlokzatát figyelhetik. Ugyanis csak a rendőrség és az önkormányzat üzemeltethet közterületet ellenőrző berendezéseket.

– Aki úgy érzi, hogy úgy állították be a biztonsági kamerát, hogy azzal megsértették a magánszféráját, az kérheti, hogy módosítsanak az eszköz beállításán – folytatta. Azaz, ha például az illető úgy érzi, hogy a szomszéd figyeli, kérheti – nemcsak szóban, hanem akár írásban, hivatalos levélben is – a berendezés átszerelését, áthelyezését. Igényelheti azt is, hogy a szomszéd mutasson egy felvételt, miszerint a kérésének valóban eleget tett, és átállította úgy a biztonsági kamerát, hogy az immár nem lát be az ő udvarára. Ha viszont úgy érzi, hogy a kérésének, felszólításának nem tett eleget a szomszéd, akkor az adatvédelmi hatóságnál feljelentést is tehet.

– Nincs olyan hivatal vagy hatóság, amely alapesetben ellenőrizné, hogy az eszközöket helyesen szerelték-e fel, de egy eljárás során kiderülhet a szabálytalanság, az, hogy bizonyos területekről jogosulatlanul készítettek felvételeket – folytatta Takács Sándor. Mint mondta, a rendszereket felszerelő vállalkozások is felelősek azért, hogy helyes irányba nézzenek a berendezések, de igazából a felelősséget az üzemeltetőknek kell viselniük.

Sőt, fel is kell hívniuk a figyelmet, hogy az adott területen biztonsági kamera működik, egy szabályzatban le kell írniuk, hogy a felvételeket ki tekintheti meg és milyen okból – ilyen kiírásokra magánházaknál nem igazán, de közintézmények bejáratainál akad példa.

A tájékoztatás fontos, hiszen így mindenki eldöntheti, hogy be kíván-e lépni az adott területre vagy sem; és azzal, hogy bemegy, egyben hozzájárul ahhoz is, hogy róla felvételt készítsenek.

Mivel a berendezések egyre kedvezőbb áron elérhetők, egyre többen vásárolnak biztonsági kamerákat, amiket aztán vagy saját maguk szerelnek be és helyeznek üzembe, vagy céggel végeztetik el ezt a munkát – fűzte hozzá a szakember, aki megosztotta azt is: egy rendszer ára több tényezőtől függ, de általában pár százezer forintos tételt jelent.

A hatóság leszereltetheti az eszközt

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) oldalán több, a témával kapcsolatos esetet is megosztottak. Az egyik ügy azzal ért véget, hogy a hatóság – a település jegyzője által megküldött, helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv alapján – kötelezte a szomszédot, hogy módosítsa az eszközök látószögét úgy, hogy azok ne láthassanak be a panaszos ingatlanára és ne figyelhessék a közterületet; vagy alkalmazzon úgynevezett maszkolást; esetleg szerelje le a berendezéseket. Emellett törölje a kamerák által addig rögzített, jogellenes felvételeket.

A békéscsabai önkormányzat honlapjára kitettek egy dokumentumot, amelyben részletezik, hogy a városban hol találhatók térfigyelő kamerák, illetve, hogy azok pontosan mely területet pásztázzák. Összesen 73 berendezés nézi a közterületeket, többek között a belvárosban, a vasútállomásnál, a buszpályaudvarnál, a piacnál, de vannak berendezések a CsabaParkban, Jaminában és a Lencsési lakótelepen is. Legutóbb tavaly bővítették a térfigyelő kamerák rendszerét, a Wenckheim turista- és kerékpárút mentén helyeztek ki eszközöket Gerlán, Pósteleken és a bányatavaknál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában