Valótlanul hirdettek

2023.03.29. 10:56

Hetvenegy embert károsítottak meg országszerte

A Szarvasi Járási Ügyészség összesen hatvanhat rendbeli társtettesként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és ötrendbeli csalás vétsége miatt kezdeményezte egy hernádi pár letartóztatását.

P. G.

Valótlanul hirdettek a neten, 17,5 milliót zsákmányoltak

Forrás: Shutterstock

A Szarvasi Járási Ügyészség összesen hatvanhat rendbeli társtettesként, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és ötrendbeli csalás vétsége miatt kezdeményezte egy hernádi pár, egy 35 éves büntetett előéletű férfi és élettársa, egy 32 éves, szintén büntetett előéletű nő letartóztatását, akik internetes csalások elkövetése útján legalább 71 sértettet károsítottak meg országszerte.

Az egymással szándék- és akarategységben cselekvő pár 2022 júniusa és 2022 novembere között az egyik országos internetes apróhirdetési oldalon különböző valótlan tartalmú hirdetéseket adtak fel, amelyekben viszonylag nagyobb értékű termékeket, mobilházat, mobilgarázst, medencét, dézsát, fűnyíró traktort, mini árokásót, konyhabútort, lakókocsitó hirdettek meg. A megvásárlásra hirdetett dolgok azonban valójában nem álltak a rendelkezésükre, így jogtalan haszonszerzés végett tévedésbe ejtették a vevőket. 

Miután megszerezték a vételárat a sértettektől, mindketten elérhetetlenné váltak, és a későbbiek során nem küldték meg a termékeket a vásárlóknak és a vételárat sem fizették vissza. A sértettek között volt olyan, aki csak 12 ezer forintot utalt át egy medence vételárának előlegeként, de olyan sértett is, aki egy traktor vételáraként 3 millió 500 ezer forintot utalt át a csaló páros részére. A páros a cselekményeivel néhány hónap leforgása alatt közel 17 millió 500 ezer forintot zsákmányolt.

A kényszerintézkedést egyrészt a bűnismétlés veszélye miatt kezdeményezték, másrészt azért, mert alappal feltehető volt, hogy a férfi és a nő szabadlábra kerülése esetén a bizonyítás eredményét veszélyeztetné. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a járási ügyészség indítványával egyetértve egy hónapra elrendelte a terheltek letartóztatását.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában