Együttműködési megállapodás

2023.03.30. 14:37

Áldozatsegítő központ nyílt Békéscsabán – galériával

Megnyitották a Békéscsabai Áldozatsegítő Központot csütörtökön délelőtt a megyeszékhelyen, a Szabadság téren. Az eseményen több együttműködési megállapodást is aláírtak az áldozatsegítés eredményes működése érdekében.

Papp Gábor, [email protected]

Dr. Répássy Róbert és dr. Takács Árpád írta alá a megállapodást

Fotó: Lehoczky Péter

Az áldozatsegítő központ megnyitásával immáron Békés vármegyében is a lehető legszélesebb körű segítséget kaphatják azok, akik bajba kerültek – fogalmazott dr. Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Békés Vármegyei Kormányhivatalban tartott köszöntő beszédében. Mint kiemelte, a kormányhivatali és rendőrségi szakemberek munkájának köszönhetően a korábbi években sem maradtak magukra azok, akik bűncselekmény vagy vagyon elleni szabálysértés áldozatává váltak. 

– A tavaly átadott békéscsabai áldozatsegítő ponttal pedig a segítségnyújtás új formái is megjelentek – emelte ki. Hozzátette, az áldozatsegítés rendkívül összetett feladat, amelyben több szereplő összehangolt, professzionális munkájára van szükség annak érdekében, hogy valóban személyre szabott, gyors segítséget lehessen nyújtani. 

Herczeg Tamás, dr. Répássy Róbert és dr. Takács Árpád

Mint elmondta, céljuk, hogy 2025-re minden vármegyében teljes legyen az áldozatsegítő hálózat, a fővárosban és tizennégy vármegyében már jelen vannak ilyen módon: – A bajba került embereknek való segítségnyújtás kiemelt helyen kezelése több mint egy évtizedes küldetésünk, 2010 dolgozunk ezen, amelynek érdekében az egész büntetőjogi környezetet úgy alakítottuk ki, hogy az minél inkább kedvezzen az áldozatoknak – hangsúlyozta.

 Létrehozták az áldozatsegítő vonalat, míg az áldozatsegítő központok nyitása 2017-ben kezdődött, az elmúlt években áldozatsegítő pontok és központok sora kezdett működni, és szakmai munkát is hónapról hónapra magasabb szinte emelik. Kiemelte a civil és egyházi szervezetek szerepét az áldozatsegítésben. Szólt arról, hogy az utóbbi időben egyre több az online térben elkövetett bűncselekmény, a zaklatás, a csalás, aminek kapcsán kitért a megelőzés fontosságára.

Dr. Takács Árpád, Békés Vármegye főispánja elmondta, az új intézmény meghatározó Békés vármegye és az itt élők életében: – Az áldozatsegítő központok együttműködést ígérnek a civil és az állami szervezetek, az önkormányzatok, a jelzőrendszer tagjai között – folytatta a gondolatot. – Az épület, illetve a szolgáltatás a rendőrséghez, a kormányhivatalhoz közel helyezkedik el. Hangsúlyozta, az áldozatsegítés megmutatja, hogy egy emberarcú államról, emberarcú kormányzásról van szó, amely gondoskodik az áldozatokról. Kitért arra, hogy a gyámügyi és igazságügyi főosztály szolgálatán keresztül 2020-ban 91, 2021-ben 49, 2022-ben 57 ember részére fizettek ki azonnali pénzügyi segélyt.

Vörös Ferenc megyei rendőrfőkapitány elmondta, évek óta foglalkozik a rendőrség az áldozatsegítéssel: áldozatvédelmi referenseket neveztek ki; érzékenyítő tréningeket, lakossági fórumokat, bűnmegelőzési kitelepüléseket tartanak. Mint az MTI tudósításából is kiderült, a Gál Ferenc Egyetem szarvasi pedagógiai karán oktatják a Társadalmi biztonság–prevenció elnevezésű tantárgyat. Vörös Ferenc megjegyezte, tapasztalatai szerint elsősorban azok az áldozatok jelennek meg a rendszerben, akiket valamilyen anyagi kár ért.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, Magyarország a világ legbiztonságosabb országai közé tartozik, Békés vármegyében pedig országos összehasonlításban is a legalacsonyabbak közé tartozik a bűncselekmények száma. 

– Célunk, hogy a csökkenő esetszámok mellett elérjük azokat, akik áldozattá váltak, és lelki, pénzügyi, információs segítséget nyújtsunk számukra civil szervezetekkel, egyházakkal, áldozatsegítő szolgálattal közösen – hangsúlyozta.

Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetségének elnöke kiemelte, a kormány ezen a téren is stratégiai partnerként tekint a polgárőrségre.

Együttműködési megállapodások

Az esemény keretében több együttműködési megállapodást is aláírt az Igazságügyi Minisztérium nevében dr. Répássy Róbert. A Békés Vármegyei Kormányhivatal részéről dr. Takács Árpád főispán, a Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság részéről Vörös Ferenc ezredes, vármegyénk rendőrfőkapitánya, az Egyensúly AE Egyesület részéről Herczegné Számel Annamária elnöke, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége részéről Gyarmati Sándor elnök, az Országos Gyermekvédelmi Szakszolgálat részéről dr. Both Éva szakmai koordinációs igazgatóhelyettes, a Dr. Baly Hermina Alapítvány részéről dr. Vincze Gábor dékán, a Békés Megyei Nők Egyesületé képviseletében Szferléné Dénes Pálma Ágnes szignózta a dokumentumot. Az esemény egyik zárásaként a legutóbb megnyitott Egri Áldozatsegítő Központból dr. Kormos Kinga átadta jelképesen a stafétát dr. Szilágyi Zsuzsannának, a Békéscsabai ÁSK koordinátorának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában