Közlekedés

2022.05.18. 19:00

Már az új hídon a 27-esen

Elkészült az ideiglenes Bódva-híd, így már ráterelték a forgalmat a napokban.

HI

Ahogy beszámoltunk róla, elkezdődött tavaly év végén a munka a 27-es számú főúton található Bódva-hídnál. A szakemberek előbb egy ideiglenes hidat és utat alakítottak ki, hogy zavartalan legyen a forgalom, majd ezt követően bontják vissza a megsérült hídszerkezetet és építik meg az új, végleges hidat. 

Összeállították, betolták 

2018. május 30-án szakadt le minden előzetes jel nélkül a híd jobb oldali járdakonzolja a korláttal együtt. A balesetveszély elhárítására a Magyar Közút edelényi mérnöksége elvégezte a híd ideiglenes elkorlátozását, a szükséges táblák kihelyezését. A jobb oldali leszakadt rész mellé acél anyagú elkorlátozó elemeket helyeztek el, a bal oldali, szintén rossz állapotú járdát előbb lezárták, majd kijavították. A váltakozó irányú forgalom áthaladási elsőbbségét is szabályozták, ahogy sebességkorlátozó tábla is kikerült. 

A közbeszerzést, szerződéskötést, terveztetést és engedélyezési eljárást követően 2021 novemberében kezdődhettek el a helyszíni munkálatok. Mivel megfelelő terelőút nem áll rendelkezésre, ezért szükségessé vált egy ideiglenes úgynevezett hídprovizórium építése. 

Az acél rácsos tartószerkezetű hídprovizóriumot kisebb egységekben szállították a helyszínre, a 43 méter hosszú hidat a Szendrőlád felőli ideglenes úton kialakított szerelőtéren állították össze, majd a Bódva fölött az Edelény felőli hídfőre tolták be. A hatósági forgalombahelyezési engedélyezési eljárás lezárultát követően május 10-én a forgalom átterelése az ideiglenes hídra megtörtént, így például a hétvégi Vitézlő teljesítménytúra résztvevői is már ezen keresztül érkezhettek a városba. 

Elkezdték bontani a régit 

Kialakítása nagyjából a korábbi forgalmi rendhez hasonló paraméterű, 4,1 méteres kocsipálya-szélességgel készült, a keleti oldalon gyalogjárdával, a szükséges helyeken szabványos korlátokkal. A forgalom váltakozó irányban, táblázással és jelzőlámpákkal szabályozva indulhatott meg rajta. 

A régi híd bontási munkálatai haladéktalanul megkezdődtek, a hétvégén is dolgoztak rajta. Mint a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től megtudtuk, a meglévő híd felszerkezete, a hídfők és pillérek teljesen el lesznek bontva. 

2023. januárig 

Az épülő új híd a jelenle­gihez hasonló szerkezeti kialakítású és látványában is hasonló lesz, természetesen a mai kor teherbírási és keresztmetszeti követelményeinek megfelelően. Az útpálya 10 méter, a nyugati oldalon létesülő gyalogjárda 1,5 méter széles lesz. A 2010. évi rendkívüli árvizet követően a vízügyi előírások változtak, emiatt az új híd bő fél méterrel magasabbra épül a jelenleginél. A szerződés szerinti befejezési határidő 2023 januárja, de természetesen a szakemberek azon lesznek, hogy az új Bódva-hidat minél előbb átadhassák a közlekedők részére, tudatta a társaság.

(A borítóképen: Készen van az ideiglenes, épül az új híd | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában