Év Sportolója

2022.05.19. 07:14

Három díjat adtunk át

Az Év Sportolója nyilvános eseményről lemaradt dobogósokat köszöntöttük.

ÉM

Bartha Ákos, Nemes Rita és Tóth Anna. Fotók: Kozma István, Ádám János

Az idei évben, április 5-én Miskolcon, a jégcsarnok tükörtermében tartottuk az Év Sportolója díjátadó ünnepséget, amelynek során azokat a versenyzőket, csapatokat, illetve edzőket díjaztuk, akik 2021-ben a kiváló eredményeket érték el.

A díjátadóról

Ez volt a tizenkilencedik díj­átadónk, és egy év kihagyás után – amikor a pandémia miatt külön-külön adtuk át a több mint két tucat sport­embernek az elismeréseket – ismét a nyilvánosság előtt kerítettünk sort az ünnepi pillanatokra. A díjazottak szinte kivétel nélkül jelen voltak, és köszönthettük őket ezen a rendezvényen, ám voltak, akik szakmai okok miatt nem tudtak jelen lenni. Nemes Rita felnőtt és Tóth Anna utánpótlás atléta (előbbi a felnőtt nők között 2., utóbbi az utánpótlás lányok között 3. lett) a díjátadó idején külföldi edzőtáborban készült az idei versenyszezonra, Bartha Ákos cselgáncsedzőnek (aki az edzők között az 1. helyet szerezte meg) pedig egy, az országos szakszövetség által összehívott egyeztetésen kellett részt vennie Budapesten. Így számukra az elmúlt napokban adtuk át az okleveleket, illetve a hollóházi porcelán emléktárgyakat.

Az Év Sportolója díjátadót először 2003 végén hirdettük meg, akkor mindössze négy kategóriában szavazott az általunk felkért zsűri a megye legjobb sportolóira, edzőjére (felnőtt nők, felnőtt férfiak, felnőttcsapat, edző). Két év múlva tovább bővült a kör az utánpótlás versenyzőkkel (ekkor még egyben értékeltünk minden utánpótlás sportolót), majd újabb két év elteltével az „utánpótlásbázis” tovább szélesedett, immár itt is, hasonlóan a felnőttekhez, három kategóriában lehetett voksolni.

Hét kategóriában

Vagyis a tizennégy évvel ezelőtt kialakultak szerint az idén is összesen hét kategóriában (felnőtt női, felnőtt férfi, felnőttcsapat, utánpótlás leány, utánpótlás fiú, utánpótláscsapat, edző) szavaztak a zsűritagok a megye legjobbjaira. Ami nem változott az első kiírás óta: az Év Sportolója díjról, illetve a helyezések sorrendjéről a lapunk által felkért, sportújságírással (is) foglalkozó zsűritagok döntenek. És az is változatlan, hogy miként alakult ki a végeredmény. Az Észak-Magyarország által felkért 10 fős zsűri tagjaitól az idén is azt kértük, hogy mind a hét kategóriában állítsák fel a dobogósok sorrendjét.

A pontokat összesítettük

Az így kapott voksokat bepontoztuk, az 1. helyre tett sportolók/csapatok/edző 5-5 pontot, a második helyre állított sportolók/csapatok/edző 3-3 pontot, míg a kategóriák harmadikjai 1-1 pontot kaptak. A pontokat összesítettük, és ez alapján hirdettünk végeredményt 2022. április 5-én.

Év Sportolója 2021, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a zsűris szavazás végeredménye

Utánpótlás leány 
1. Bragato Giada (kajak-kenu, Tiszaújvárosi KKSE)44 pont 
2. Horváth Maja (kajak-kenu, Tiszaújvárosi KKSE)23 pont 
3. Tóth Anna (atlétika, Miskolci Sportiskola) 17 pont 
Utánpótlás fiú 
1. Sáfrány Péter (cselgáncs, Miskolci VSC) 48 pont 
2. Böszörményi Bendegúz (kajak-kenu, BÖVA) 21 pont 
3. Soltész Péter (kajak-kenu, VC Tokaj) 14 pont 
Utánpótláscsapat 
1. Diósgyőri VTK Jegesmedvék U21 (fiú jégkorong) 48 pont 
2. Swimming PC U11 (leány laser-run) 15 pont 
3. Miskolci Sportiskola U18 (leány atlétika) 14 pont 
Felnőtt női 
1. Guzi Blanka (öttusa, Swimming PC) 46 pont 
2. Nemes Rita (atlétika, Diósgyőri VTK) 25 pont 
3. Gercsák Szabina (cselgáncs, Diósgyőri VTK) 15 pont 
Felnőtt férfi 
1. Mészáros László (erőemelő, Diósgyőri VTK) 38 pont 
2. Lehmann Csongor (triatlon, Tiszaújvárosi TK) 34 pont 
3. Kohári Szabolcs (atlétika, Diósgyőri VTK) 12 pont 
Felnőttcsapat 
1. Hadik Rally Team (rali)46 pont 
2. Tiszaújvárosi TK (férfi triatlon)24 pont 
3. Diósgyőri VTK (női kosárlabda) 18 pont 
Edző 
1. Bartha Ákos (cselgáncs, Miskolci VSC) 29 pont 
2. Krucsay József (kajak-kenu, Tiszaújvárosi KKSE) 26 pont 
3. Lehmann Tibor (triatlon, Tiszaújvárosi TK) 25 pont 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!