Miskolci Rendőrkapitányság beszámolója

2022.05.25. 07:00

Ittas vezetők, rettegjetek, több lesz az alkoholszondás ellenőrzés!

Rugalmasan reagáló közterületi jelenléttel szeretné javítani a lakosság biztonságérzetét a miskolci rendőrkapitány.

SZB

Fotó: Shutterstock

„Az elmúlt tizenkét év elemzése után ki tudjuk jelenteni azt, hogy továbbra is jó irányba haladunk, a következetes, tervszerű munkának pozitív eredményei vannak.” Ezzel a mondattal foglalja össze a megyeszékhely tavalyi közbiztonsági helyzetét a Miskolci Rendőrkapitányság által a miskolci közgyűlés csütörtöki ülésére készített beszámoló, amelyet már Miskolczi István alezredes, az időközben kinevezett új miskolci rendőrkapitány jegyez. 

A statisztika kiváló 

A beszámoló úgy ítéli meg, hogy a rendőrkapitányság eredményes évet zárt, a maga elé tűzött és a részére megfogalmazott szakmai és lakossági elvárások nagy részének eleget tett, több mutató tekintetében 2021 kiemelkedő eredményeket hozott. Kétségtelen, hogy a rendőri munkát statisztikailag értékelő „regisztrált bűncselekmények számának alakulása” igen kedvező képet mutat Miskolcon. A városban a regisztrált bűncselekmények száma hosszú évek óta csökkenő tendenciát mutat (lásd a mellékelt grafikont), amely a 2020. évi kismértékű emelkedéstől eltekintve tavaly is folytatódott, és a megelőző évhez képest 11,1 százalékos csökkenéssel zárult az adatok alapján. A 2020. évi 3246-hoz képest a tavalyi 2923 miskolci bűncselekmény az elmúlt 12 év legalacsonyabb adata. 

Hasonló csökkenést mutat a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, hiszen 2020-ban 962 ilyen történt a megyeszékhelyen, tavaly pedig 857, ami 12,3 százalékos csökkenést jelent. A beszámoló megállapítja, hogy a javulás a rendőrség által rendszeresen végrehajtott ellenőrzéseknek köszönhető, hiszen a miskolci rendőri állomány fokozott figyelmet fordít a bűnmegelőzésre állandó közterületi jelenléttel, akciók és oktatások szervezésével. A megyei rendőr-főkapitányság és a miskolci önkormányzat közötti megállapodás révén a város 80 millió forint keret­összeget biztosít a Miskolci Rendőrkapitányság részére, hogy a rendőri jelenlét fokozása céljából – szükség esetén – rendőri túlmunkát rendelhessenek el. 

Az új kapitány által jegyzett beszámolóban az elkövetkező időre feladatokat is megfogalmaztak a rendőrkapitányság számára. Kiemelt helyen szerepel köztük a lakosság szubjektív biztonság­érzetének növelése egy rugalmasan reagáló közterületi jelenlét biztosításával. Az is megfogalmazódik, hogy az alkoholszondás ellenőrzések számát növelni kell. A rendőri szervezet vezetése számára kitűzött feladat az állománymegtartó képesség javítása és a pályakezdő állomány szervezett oktatása.

(A borítókép illusztráció. | Forrás: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában