Gyilkosság

2022.06.26. 11:30

Munkaadója fia talált rá a halálra vert ózdi pásztorra

A Debreceni Ítélőtábla tárgyalja az emberöléssel vádolt három fiatal büntetőügyét.

2018. augusztusában három fiatal elment egy ismerősük által használt, Ózd-Susa településen lévő lakókocsihoz. Beszélgetni kezdtek, majd a férfi 1000 forintot átadva nekik borért küldte a vádlottakat, ezen kívül még 650 forint volt a zsebében. 

Miután a fiatalkorúak visszatértek, a sértettel együtt szórakozni, italozni kezdtek, ennek folytán a férfi erősen ittas állapotba került. Később a sértett kihajtotta a szarvasmarhákat a lakókocsihoz közeli dombra, ahová a vádlottak is vele tartottak. 

Ekkor az első rendű vádlottnál volt a sértett mintegy 1,5 méter hosszúságú, 5 centi átmérőjű pásztorbotja, illetve másik két társánál is volt egy-egy réten talált kisebb bot, amelyekkel az állatok terelésében segédkeztek. 

Nem sokkal később a társaság tagjai között vita támadt. Ekkor az első rendű vádlott előbb puszta kézzel, majd a pásztorbottal a sértettre támadt és többször fejbe vágta, illetve ököllel is több alkalommal megütötte, valamint a másod- és harmadrendű  vádlottak a náluk lévő karóval többször megütötték a sértett felsőtestét. 

Amikor a férfi a földre esett, a harmadrendű vádlott nagy erővel többször mellkason taposta. A bántalmazást követően a vádlottak magára hagyták a sértettet és elhagyták a helyszínt. Másnap reggel egy szomszéd észlelte a domboldalon szanaszét lévő állatokat és amikor a sértettet nem találta a lakókocsiban, értesítette a munkaadóját, akinek a fia ment ki a helyszínre és talált rá az elhunyt férfira.

Felmentésért fellebbeztek

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2022 februárjában B. R. első rendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntette és társtettesként elkövetett kifosztás bűntette miatt 10 év fiatalkorúak börtönbüntetésére és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.  V. Cs. másodrendű és L. B. harmadrendű vádlottat társtettesként elkövetett emberölés bűntette miatt 4-4 év javítóintézeti nevelésre ítélte. Az ítélet ellen a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek. Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a három fiatalkorú vádlott egymással rokoni kapcsolatban áll, a bűncselekmény elkövetésekor az első rendű vádlott már elmúlt 16 éves, míg a másod- és harmadrendű vádlottak 12. életévüket betöltötték, a 14. életévüket azonban nem. Rendelkeztek viszont a tettük következményeinek felismeréséhez szükséges belátási képességgel. 

A Debreceni Ítélőtábla  dr. Háger Tamás vezette tanácsa június 28-án 9 órától nyílt ülésen tárgyalja az ügyet.

(A borítóképen: Jogerős döntést hozhat a Debreceni Ítélőtábla | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában