Ukrán válság

2022.06.30. 07:22

Az oroszok kivonultak a Kígyó-szigetről, a területet visszafoglalták az ukránok (videó)

127. napja háború.

Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával

A kijevi külügyminisztérium csütörtökön bejelentette, hogy Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával, továbbá KERESKEDELMI EMBARGÓT ÉS GAZDASÁGI SZANKCIÓKAT VEZET BE SZÍRIAI JOGI ÉS MAGÁNSZEMÉLYEKKEL SZEMBEN,amiért az ország elismerte a donyecki és a luhanszki szakadár területek önkényesen kikiáltott függetlenségét.

 

Két hét múlva megnyit a Donyecki Népköztársaság moszkvai nagykövetsége

Július 12-én ünnepélyesen megnyit a Donyecki Népköztársaság moszkvai nagykövetsége – közölte a népköztársaság külügyminisztériumának sajtószolgálata csütörtökön. Az eseményen az Orosz Föderáció, a Luhanszki Népköztársaság, Abházia, Dél-Oszétia, Szíria, valamint „számos más külföldi állam diplomáciai képviselete és Moszkvába akkreditált nemzetközi szervezetek" hivatalos képviselői vesznek részt – olvasható a közleményben.

Vlagyimir Putyin február 21-én írta alá a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségének elismeréséről szóló rendeletet.

 

Fehéroroszországban egyre többen kapnak behívóparancsot

Fehéroroszországban négy hónappal Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindulása után a helyi független sajtó tudomása szerint egyre többen kapnak katonai behívóparancsot, ezzel összefüggésben az ukrán vezérkar csütörtökön "rejtett mozgósításról" beszélt.

Az ellenzéki fehérorosz Zerkalo (Tükör) nevű hírportál arról számolt be, hogy az ukrajnai Csernyihiv megyéhez közeli - déli - Homel régióban az utóbbi napokban megsokasodott azok száma, akik behívóparancsot kaptak. Olyanok is kaptak felszólítást, hogy jelentkezzenek a kaszárnyákban, akiket korábban katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánítottak.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy rejtett mozgósításról van szó, és információi szerint július közepéig hadgyakorlatokat terveznek Fehéroroszországban a hadkötelesek bevonásával.

Minszk Moszkva szövetségeseként rendelkezésre bocsájtotta területét és légterét az Ukrajna elleni orosz támadásokhoz. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök többször hangsúlyozta, hogy fehérorosz katonák nem vesznek részt a szomszédos országban folytatott hadműveletben, mindazonáltal a kijevi vezetés nem zárja ki, hogy Fehéroroszország esetleg közvetlenül is belép a konfliktusba, tekintettel arra, hogy területéről orosz katonák már lőttek ki rakétákat ukrajnai célpontok ellen.

Kijev: visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét a fekete-tengeri Kígyó-szigetről, miután az ukrán erők katonai csapásokat mértek rá - közölte csütörtökön az ukrán déli műveleti parancsnokság.

"Az éjszaka folyamán a hadművelet sikeres következő szakasza, rakéta- és tüzérségi egységeink tűzcsapásainak eredményeként a Kígyó-szigeten az ellenség két motorcsónakkal sietve evakuálta helyőrségének még ott maradt tagjait, és valószínűleg kiürítették a szigetet. Most a területet tűz borítja, robbanások hallatszanak" - írta a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében a déli parancsnokság, hozzátéve, hogy a művelet végső eredményeiről később tesznek jelentést.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az orosz védelmi minisztérium a maga részéről kijelentette, hogy "június 30-án az Oroszországi Föderáció fegyveres erői jóindulatú lépésként elvégezték a Kígyó-szigeten a rájuk bízott feladatokat, és visszavonták az ott állomásozó helyőrséget". Az orosz fél ezzel a "gesztussal" azt kívánja megmutatni, hogy az Oroszországi Föderáció nem avatkozik be az ENSZ azon törekvésébe, hogy humanitárius folyosót hozzon létre a mezőgazdasági termékek Ukrajna területéről történő tengeri exportjára - fűzte hozzá a tárca.

Így cseréltek foglyokat az ukránok és az oroszok

Morawiecki: az oroszok „tesztelték" a lengyel határt

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel minszken át lengyelországba tartó migrációs hullámot. Rámutatott: Lengyelország keleti szomszédságában, Ukrajnában „a második világháború óta a legvéresebb háború" zajlik. Ennek a háborúnak, mint ma már látható, „első akkordja volt Aljakszandr Lukasenka támadása a lengyel-fehérorosz határon", a fehérorosz elnök, valamint az ő felettese, Vlagyimir Putyin ugyanis úgy döntöttek akkor, hogy megtesztelik a lengyel határt, az Európai Unió keleti határát, amely felé közel-keleti, nagyrészt iszlám vallású migránsokat irányítottak – fejtette ki Morawiecki.

144 hadifoglyot cseréltek ki az oroszok és az ukránok

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint Putyin közvetlen parancsára hadifogolycserét hajtottak végre szerdán az ukránokkal. 144-144 fogoly volt érintett minkét fél részéről. 

– Katonáink, a donyecki és a luhanszki népköztársaságok harcosainak – akik a hazatértek többségét alkotják – élete, egészsége, szabadsága a legfontosabb – mondta Igor Konasenkov altábornagy, a minisztérium szóvivője. Emlékeztetett arra is: jelenleg több mint 6000 elfogott vagy magát orosz kézre adó ukrán katona áll orosz őrizetben. A kicserélt ukrán foglyok között olyanok is vannak, akik nacionalista zászlóaljban szolgáltak.

Kígyó-sziget: mást állítanak az ukránok és mást az oroszok

Az ukrán erők bejelentették, hogy kiszorították az orosz erőket a stratégiai fontosságú fekete-tengeri Kígyó-szigetről – az orosz védelmi minisztérium korábbi jelentése szerint ugyanakkor az orosz erők maguk vonták ki onnan a helyőrséget annak érdekében, hogy ne vádolják őket tovább a gabonaexport akadályozásával. Az ukrán déli parancsnokság közleménye szerint a szigetről még mindig robbanások hallatszanak és a szigetet füst borítja, ami szerintük harci cselekményekre utal.

Újabb jelentős brit katonai segély kap Ukrajna

Egymilliárd font értékű katonai segélyt nyújt Ukrajnának a brit kormány – közölte csütörtökön a londoni miniszterelnöki hivatal. A Downing Street tájékoztatása szerint a segélycsomagot Boris Johnson brit miniszterelnök jelentette be a madridi NATO-csúcstalálkozón. A segélycsomag a közlemény szerint magasan fejlett légvédelmi rendszereket, pilóta nélküli légi járműveket, elektronikai hadviselésre alkalmas innovatív, új eszközöket, az ukrán katonáknak pedig több ezer alapvető fontosságú személyes felszerelési tárgyat tartalmaz. Nagy-Britannia régóta Ukrajna egyik legnagyobb nyugati fegyverellátója, és a csütörtökön bejelentett újabb támogatással 2,3 milliárd fontra emelkedik az átfogó orosz támadás február végi kezdete óta ukrajnának nyújtott brit katonai segély értéke.

Az oroszok szerint csak az ukránokon múlik a gabonaszállítmányok megindulása

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy kivonja a helyőrséget a Kígyó-szigetről. Közleményükben úgy fogalmaztak: ez „jóakaratú gesztus", ami bebizonyítja a világ előtt, hogy „az Orosz Föderáció nem akadályozza az ENSZ erőfeszítéseit a mezőgazdasági termékek Ukrajna területéről történő elszállítására". 

Nem titkolják: ezzel a lépéssel meg kívánják akadályozni azt is, hogy kijev az orosz felet vádolja a gabonaexport ellehetetlenítésével. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette: Oroszország nem akadályozza az Ukrajnából induló gabonaexportot, és amennyiben Kijev aknamentesíti kikötőit, a gabonát szállító hajók gond nélkül elindulhatnak.

Az oroszok kivonultak a háború elején elfoglalt Kígyó-szigetről

A Reuters megerősítette, hogy az orosz csapatok kivonultak a Kígyó-szigetről. Az ukrán katonai parancsnokság is megerősítette a hírt. Egy odesszai tisztviselő szerint az oroszok öt hajón távoztak.

Amerikai hírszerzés: nem biztos, hogy hatékony Ukrajna fegyverrel való támogatása

Az amerikai hírszerzés vezető tisztje, Avril Haines szerint Putyin továbbra is el akarja foglalni Ukrajna nagy részét, de mivel erői megfogyatkoztak, lassan halad előre, így az amerikai hírszerzési szervezetek a háború jelentős, akár évekig tartó elhúzódására számítanak. A Reuters szerint Haines megjegyzései arra is utalnak, hogy az Egyesült Államok és más országok által az ukránoknak leszállított több milliárd dollár értékű modern fegyverzet nem biztos, hogy egyhamar megfordítja a háború állását. Haines kitért arra is: Putyin arra számít, hogy a Donbászban harcoló ukrán erők „belülről" omlanak majd össze; és hogy Oroszország viszonyulása a Nyugathoz „egyre keményebb".

Svédország fegyvereket küld Ukrajnának

A svéd miniszter azt mondta, Svédország több fegyvert küld Ukrajnának, köztük páncéltörő fegyvereket és géppuskákat.

Találat ért egy lakóházat Nyikolájevben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közlése szerint rakétacsapás ért egy ötemeletes házat Nyikolájevben (Mikolajiv), a támadásban öt ember meghalt.

Egy ember meghalt, többen megsérültek Harkovban

Oleh Szinyehubov, Harkov kormányzója az mondta, orosz támadásokban meghalt egy ember, hatan pedig megsérültek, köztük egy 11 éves kislány. Az állítást még nem erősítette meg független forrás.

Napokon belül megoldódhat a Kalinyingrádba irányuló kereskedelem

Néhány napon belül helyreállhat a kereskedelem Kalinyingrádba Litvánián keresztül. Mivel Kalinyingrád EU-tagállamokkal határos, a legtöbb orosz import a Litvánián áthaladó vasutakon és utakon érkezik. A brüsszeli szankciók miatt azonban elzárták az oroszországi szárazföldi áruszállítástól. Az európai tisztviselők tárgyalásokat folytatnak a terület szankciók alóli felmentéséról, napokon belül kompromisszumos megállapodás születhet.

Folyamatos támadás alatt Liszicsanszk

Szerhij Gajdaj regionális kormányzó azt mondta, megállás nélkül folynak a harcok a városban, az oroszok folyamatosan támadnak. Az ukrán hatóságok azt közölték, körülbelül 15 ezer civil maradt a városban, őket megpróbálják evakuálni. Az orosz erők igyekeznek bekeríteni a várost, miközben próbálják elfoglalni a keleti Donbász régiót.

Putyin figyelmeztetett

Putyin újabb figyelmeztetést közölt, hogy amennyiben a NATO katonai infrastruktúrát hoz létre Finnországban és Svédországban, Oroszország reagálni fog. Mint mondta, elkerülhetetlen, hogy a két országgal megromoljon Oroszország kapcsolata a NATO-tagság miatt.

ORFK: több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Magyarország területére június 29-én z ukrán-magyar határszakaszon 6106, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4989 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. Az ukrajnai háború elől 2022. június 29-én 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (ORFK)

Drónról dobtak bombát egy orosz védelmi állásra

Fogolycsere: sebesült az elengedett ukrán katonák nagy része

A fogságból visszatért ukrán katonák többsége súlyosan megsérült – közölte az ukrán védelmi minisztérium. A katonák orvosi segítséget és megfelelő ellátást kaptak. Szerdán 144 ukrán katonát engedtek el az oroszok, közülük 95-en a mariupli Azovsztal védői voltak.

Kormányzó: Akadályozzák az oroszok a humanitárius segítséget Luhanszkban

Humanitárius segélyt tároló raktárat lőttek ki az oroszok Luhanszkban - állítja a kormányzó. Szergei Haidai azt is mondta, hogy az oroszok lövik a Luhanszkból Bakhmutba vezető utat, ezzel akadályozva a humanitárius segélyszállítmányok Luhanszkba juttatását.

Megszólalt Putyin a kremencsuki támadás ügyében

Putyin szerint nem terrortámadás történt, ezt azzal magyarázzák, hogy ők civilekre nem lőnek, és minden eszközük megvan arra, hogy azt találják el, amit akarnak -. ezeket nagy pontosságú rakétákkal érik el. Kremencsuk városban hétfőn ért rakétatalálat egy bevásárlóközpontot, a támadásban húsz ember meghalt, 59-en megsebesültek.

Egyes megfigyelők közben arra figyelmeztetnek, hogy az orosz haderő a nagypontosságú fegyverek fogyása miatt rákényszerülhet például hajó elleni fegyverek bevetésére, amelyek szárazföldi célpontok ellen pontatlanabbak.

Borítókép: A háborús morál fenntartását segítő, a Kígyó-sziget legendájára emlékeztető ukrán bélyeg / Anadolu Agency via AFP / Metin Aktas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában