Miskolci főtér

2022.07.05. 07:00

Kiderülhet, milyen lesz az Avalon-ház a főtér mellett

Csütörtökön az építészek véleményezhetik az új terveket, az ígéret szerint hamarosan a miskolciak is láthatják majd.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

Pár napig volt elérhető az Avalon Center Kft. által a főtér mellé terveztetett épület látványterve egy zárt Facebook csoportban, aztán eltűnt. A fotó mellett ott volt a másik látványterv is, amit korábban tervezett ugyanoda a cég. A posztoló arra kérte a csoport tagjait, hogy véleményezzék, szerintük melyik a jobb. Kapott hideget-meleget az új terv (egyetlen fotóként nem volt túl részletgazdag). Bevalljuk, nekünk inkább tetszett. A korábbi terv csilivili, csupa üveg, túl monumentális épület volt, ez utóbbi első blikkre kisebb, melegebb színvilágú. 

A terveket egyébként hamarosan (csütörtök este) megismerhetik Miskolc építészei, mert zárt körben mutatják be nekik az építészkamara épületében. Érdeklődtünk, hogy nem mehetnénk mi is el a bemutatóra, ám jelezték, a tervek szakma általi véleményezése zártkörű.

Kiemelt fejlesztés

Miskolc leendő főtere, a Szent István tér mellé, annak térfalaként már hosszú évek óta terveznek épületet. 2006-ban még az Ikeron Zrt.-é volt a terület, ők szállodát képzeltek oda, ám az építkezés meghiúsult. Ezer oka volt. A lakosság és a politika tiltakozásán túl („böszme” épület, ami kitakarta volna például az Avasi templomot) valószínű, a néhány év múlva bekövetkezett gazdasági válság is közrejátszott abban, hogy nem épült meg. 

Később a cég eladta a területet a HELL-nek, és a cégcsoporthoz tartozó Avalon Center Kft. irodaházat tervezett oda Avalon Business Center néven. A látványtervek idővel nyilvánossá is váltak, bárki megismerhette őket. (A mai napig elérhetők a Borsod Online-on.) Az építkezésből azonban nem lett semmi. A környéken élők és egy civil csoport a túl nagy méretei miatt tiltakoztak, szerintük ugyanis túlságosan nagy épületet álmodott a cég a történelmi belvárosba 350 férőhelyes mély parkolóval, üzletekkel. Elsőfokon megkapták a tervek az engedélyeket, de a másodfokon eljáró Pest Megyei Kormányhivatal örökségvédelmi kérdésben a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára állásfoglalását kérte, aki kimondta, a tervezett épület műemlékvédelmi szempontból nem felel meg a jogszabályi követelményeknek, így nem adták meg rá az engedélyt. Végül, bár úgy volt, hogy a cég áttervezteti az épületet és újra beadja engedélyeztetésre, úgy döntöttek, nem építik meg az épületkomplexumot. Egy exkluzív irodaházat a Zsigmondy utcán építenek meg (a legfrissebb híreket ennek kapcsán keretes írásunkban olvashatják – a szerk.), a főtér mellé pedig lakóház épül passzázzsal. A földszinten üzletek, kávézó és irodák lesznek, az emeleten pedig lakásokat terveznek kialakítani.

A lakóépület az önkormányzat együttműködésével épül, olyannyira, hogy a magánterületet kiemelt fejlesztési területté nyilvánította 2021 október végi ülésén a miskolci közgyűlés, már csak azért is, mert a leendő miskolci főtér térfala lesz. A tervezett épület mértékében kisebb (ennek terveit véleményezik csütörtökön az építészek), mint az előző volt. Mivel magánberuházás, így amíg építési engedélyt nem kap, addig a megrendelő hozzájárulása nélkül nem hozhatják nyilvánosságra a terveket. 

Úgy tudjuk, a városi tervtanács, majd a Miniszterelnökség építészeti államtitkársága és az országos tervtanács véleménye már megvan. 

– Jelenleg ott tartunk, hogy a településképi véleményt várjuk, ezután indulhat majd el az engedélyezési eljárás. Amint vannak konkrétumok, jelentkezünk a részletekkel – nyilatkozta lapunknak Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezető igazgatója. Ő is ígérte, hogy hamarosan megismerhetik a miskolciak a terveket, és a városházáról is azt a hírt kaptuk, hogy napokon belül döntenek az ügyben.

Augusztusban átadják a luxusirodaházat

Két másik beruházást is elindított Miskolcon az Avalon Center Kft. Az egyik a Zsigmondy utcára tervezett irodaépület, amelyen már láthatólag az utolsó simításokat végzik. Az Északterv volt épületét építették át, korábban azt írtuk, június végére készülnek el.

„Az építkezés a végső hajrában jár, tudjuk tartani a határidőt, már csak apróbb módosítások vannak hátra. Ennek köszönhetően júliusban be tudnak költözni a HELL-es kollégák, és elkezdjük a bérelhető irodák értékesítését is” – nyilatkozta lapunknak Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője. 

Augusztus elejére tervezik a hivatalos megnyitót.

A másik tervezett beruházásról tavaly májusban írtunk: Miskolctapolcára a Hejő-partra szállodát tervez a cég. Történt-e ebben az ügyben előrelépés? – kérdeztük.

„Az engedélyt megkaptuk rá, folynak az előkészítések, hogy minél hamarabb elkezdjük az oda tervezett szálloda építését”, válaszolta lapunknak Tóth Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában