Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt

2022.08.11. 09:11

Kondiparkban verte agyon idős áldozatát

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az ítélet helybenhagyását indítványozta annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki egy kondiparkban olyan súlyosan bántalmazta idős áldozatát, hogy az belehalt sérüléseibe.

Forrás: Illusztráció/ÉM

A Miskolci Törvényszék ítéletében a vádlottat emberölés bűntette miatt tizenkét év börtönbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint az erőszakos bűncselekmények miatt is többszörösen büntetett előéletű vádlott 2020 októberében egy testépítő parkban tartózkodott, ahol szóba elegyedett az ott rendszeresen edző 72 éves sértettel. Az idős férfi előrehaladott kora ellenére – a rendszeres edzéseknek és testmozgásnak köszönhetően – jó fizikai és szellemi állapotnak örvendett. A beszélgetés során az elkövető egyre indulatosabb lett, majd különösebb ok nélkül az idős sértettet bántalmazni kezdte. Ököllel többször arcon ütötte, majd miután a sértett az ütések hatására a gumiszőnyeggel borított talajra esett, olyan erővel taposta meg az arcát, hogy lábbelije fűzőlenyomata jól kivehető benyomatot képzett az idős férfi fején. A földön fekvő sértett a bántalmazás következtében eszméletét vesztette, mire a támadó elmenekült a helyszínről. A sértetthez a cselekmény közelében tartózkodó személyek hívtak mentőt. Az időskorú áldozat sérülései következményeként - a szakszerű kórházi kezelés ellenére - két hét elteltével elhalálozott. Az igazságügyi orvosszakértők megállapították, hogy a közvetetten életveszélyes sérülések elszenvedése és a sértett halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állt fenn.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője elsődlegesen a cselekmény téves minősítése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény minősítése és a kiszabott büntetés egyaránt törvényes. Az indokolatlanul, kifejezetten életfontosságú szervre, fejtájékra irányuló többszöri bántalmazás rendkívül durva, agresszív módja egyértelműen az eshetőleges ölési szándékot támasztja alá, tehát az elkövető felismerte, de belenyugodott a sértett halálának lehetőségébe. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a vádlott büntetett előéletére is tekintettel a büntetés enyhítésére nincs törvényes indok.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt – áll a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában