Késői munka

2022.09.24. 07:00

Építkezés zaja zavarta fel a pihenni vágyókat

Miskolc belvárosában késő estig dolgoztak egy építkezésen, a környékbeli lakók panaszkodtak.

DA

Fotó: Bujdos Tibor

Munkálatok folynak Miskolcon a Deák Ferenc téren. Lakóház épül a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Technikumának épülete mögötti területen. Egy baráti társaság szeptember elején az egyik szerda este járt arra este tíz körül és látták, hogy még mindig dolgoznak az építkezésen, ami jelentős zajjal járt. Olvasónk, aki a környéken lakik szintén jelezte lapunk számára a problémát.

Betonsimítást végeztek

- Az építkezéssel majdnem szemben lakom egy társasház emeleti lakásában. Szeptember 7-én éjfélig elhúzódóan hallottam a munkálatokat. Az a szerencse, hogy jó a szigetelésem, így egy idő után figyelmen kívül tudtam hagyni a hangzavart – mondta az olvasó.

Felkerestük az építkezés kivitelezőjét, hogy a zaj forrásáról érdeklődjünk.

- Múlt szerdán betonsimítást végeztünk. Körülbelül éjjel 11 óráig tartottak a munkálatok. Elvileg többször nem lesz már hasonló esti munka az építkezés során. Legalábbis betonsimítás biztosan nem, abból az az egy volt – nyilatkozta lapunknak Kiss-Orosz Zoltán, a Kiss Generál Kft ügyvezetője. - Egyébként hétköznapokon reggel 7-kor kezdünk és általában délután négyig, fél ötig dolgozunk. Hétvégén pihenőt tartunk. Előreláthatólag a ház jövő ősszel készül majd el.

Folyhat a munka, halkan

A városban sokszor tapasztalható hasonló zaj, ami különféle munkálatokból fakad, akár kora reggel, akár késő este. Utánajártunk, hogy melyek az ilyen jellegű munkavégzés hivatalos keretei, amelyet a város önkormányzati rendelete foglal magában.

Miskolc Megyei Jogú Város Építési Szabályzata az üdülőövezeten és az ipari területen kívüli lakóterületeket két zónára osztja, ahol különféleképpen írja elő az építési munkából származó elfogadható zaj mértékét. Az A zónába tartoznak a kertvárosi és lakótelepi részek, a B zónába pedig a vegyes, nagyvárosias jellegű telkek. Ez alapján a Deák tér környéke valószínűleg az utóbbi csoportba tartozik, amelyre enyhébb szabályok vonatkoznak, mint az előbbire. Mivel a szóban forgó építkezés több hónapig tart, ezért itt nappal 6 és 22 óra között 65 decibel, éjjel 22 és 6 óra között 50 decibel a megengedett – olvasható a rendeletben.

A lakók bejelenthetik

Miskolc Megyei Jogú Város Együttélési Kódexe tartalmazza, hogy a kivitelező a zaj- és rezgésvédelmi követelményeket az építőipari tevékenység ideje alatt köteles betartani. Az építési zajforrás által okozott zajterhelési határérték túllépése esetén pedig a környezetvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

Arra, hogy 50, illetve 65 decibel pontosan mekkora zaj, a Levegő Munkacsoport összefoglalójából kaptunk tájékoztatást. Hozzávetőlegesen a halk rádiózás felel meg az 50 decibeles zajszintnek. 60 és 70 decibel között helyezkedik el például a társalgási beszéd hangja – írja a levego.hu. Továbbá arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben egy lakásában a megengedettnél magasabb zajterhelésre gyanakszanak például a szomszédban folyó építkezés miatt, a lakó bejelentést tehet az illetékes kormányhivatalnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában