Jótékonyság

2022.09.24. 11:30

Egy emberként fogtak össze Jankáért Miskolcon + fotók, videó

Dobai Ádám tűzoltó kislányának fejlesztésre van szüksége, érte rendeztek jótékonysági futást szombaton Miskolcon.

HE

Fotó: Ádám János

Megmozdultak a rendvédelmi szervek és a segíteni akaró emberek Jankáért. Sokan neveztek a szombati jótékonysági futásra, ami a két és fél éves kislány fejlesztését szolgálja. 

Dobai Janka egészségesen született. Problémája három hónapos korában kezdődött, amikor teljes fizikai és idegrendszeri leépülés kezdődött el nála. Akkor a koronavírus-járvány korlátozó intézkedései miatt lehetetlen volt bármilyen fejlesztésre eljutni. A szülők rendszeresen hordták Dévény-tornára, korai fejlesztésre, és azóta is folyamatosak a kivizsgálások. A szakemberek véleménye alapján fejleszthető, tanítható, azonban a kortársaihoz képest jelentős lemaradásban van. Janka jelenleg 2,5 éves, azonban önállóan nem képes még enni, felállni és járni sem. Mivel a megyében nincs komplex rehabilitációs intézet, ezért a szülők felkeresték a fővárosi Borsóházat, ahol a kislányuknak szakszerű, intenzív terápiára lenne lehetősége, havonta egyszer, egyhetes időtartamban. Az első kezelést már megkapta, ami 130 ezer forintba került, az egyéves fejlesztés költsége pedig 1 millió 500 ezer forint lenne. 

Sokan neveztek 

A jótékonysági futás a „Hangoljon a biztonságra” bűn- és balesetmegelőzési fesztivál keretében zajlott a Szent István téren, melyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a felkért társszervekkel és a bevont partnerekkel együtt szervezett. 

jótékonysági futás Jankáért
Fotós: Ádám János 

Ottjártunkkor már javában folyt a nevezés. Volt, aki előzetesen online regisztrált, mások helyben jelezték, hogy szívesen futnak két kilométert Jankáért. A kislányt a Supersum Alapítvány támogatja, melynek kuratóriumi elnöke, Bernasconi-Bús Katalin az Észak-Magyarországnak elmondta, nem az idei az első jótékonysági futás, amelyet megszerveztek. Tavaly Takács Norbert honvédtiszt kislányának gyűjtöttek. Anna ugyanis látássérült, és látássegítő eszközökre volt szüksége. A felajánlásokból sikerült olyan eszközöket vásárolni számára, amelyek segítségével integrálható lett normál általános iskolába. Anna szülei más beteg gyermeket is támogattak, az összegyűlt adományból fél millió forintot ajánlottak fel erre a célra, 100 ezer forintot pedig a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesületének utaltak. 

Egy célért 

– Most ismét jótékonysági futást szerveztünk, és ismét valamelyik rendvédelmi szerv munkatársának. Janka édesapja, Dobai Ádám ugyanis tűzoltó. Szeretnénk, ha ma több mint 1,5 millió forint összegyűlne. A segítés az alapítvány tagjai számára természetes, de mellettünk állnak a rendvédelmi szervek dolgozói is, a rendőrség, a honvédség, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem. Egy emberként fogtak össze a bajtársak – fogalmazott az elnök. 

Dobai Ádám kissé meghatódva látta, mennyien eljöttek a Szent István térre, és mennyien szeretnének futni a kislányáért. Megjegyezte: reméli, hogy ebből hagyomány lesz, és más kisgyermekeket is tud majd támogatni az alapítvány. 

Komplex fejlesztés 

– Jankának komplex fejlesztésre van szüksége, fizikai és szellemi fejlesztésre egyaránt. Két éve járunk vele Szerencsre komplex fejlesztőre, mivel Alsódobszán lakunk, Miskolcra pedig Dévény-tornára. Nagyon sokat javult az állapota az elmúlt évek alatt, de szeretnénk, ha egy intenzív kezelésen vehetne részt. Ha meglesz az összeg, akkor nagyon boldogok leszünk, de ha több gyűlne össze 1,5 milliónál, akkor hosszabb kezelést tudnánk biztosítani a kislányunknak – tette hozzá reménykedve az édesapa. 

Aki a szombati futáson nem tudott részt venni, de szívesen támogatná Janka gyógyulását, szombaton és vasárnap teljesítheti a távot a miskolci Decathlon áruházban elhelyezett futópadon, vagy utalhat a Janka részére elkülönített számlaszámra is: K&H BANK 10402764-50526972-78881015 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában