Versenyben

2022.09.27. 19:00

A lillafüredi Zsófia lehet az Év Kilátója, a Fehérkőlápa az Év Turistaháza

Elindult a közönségszavazás az Év kilátója és az Év turistaháza címért. Szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet a képek kedvelésével 2022. szeptember 26-tól október 6-ig.

Idén harmadik alkalommal hirdették meg az Év Kilátója és az Év Turistaháza pályázatot, melyen ebben az évben a nemrég átadott lillafüredi Zsófia-kilátó is versenybe szállt, illetve a turistaházak között megtaláljuk a szintén borsodi Fehérkőlápa Turistaházat is. Több tucat nevezés érkezett, melyek közül a nagyközönség választja ki szavazással, hogy melyik legyen az ország kedvence. Szavazni az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehet a képek like-olásával 2022. szeptember 26-tól október 6-ig. A szavazás hétfőn indult, de a "kilátók királynője" néven emlegetett lillafüredi építmény és a Fehérkőlápa Turistaház máris átvette a vezetést.

A pályázat célja, hogy minél többen ismerjék fel az aktívan eltöltött szabadidő fontosságát, és induljanak el, fedezzék fel az ország legszebb panorámáit és leghangulatosabb turistaszállásait. A jelöltek közül szakmai zsűri válogatta ki azt a 10 kilátót és 10 turistaházat, melyek versenybe szállnak a like-okért. Fontos szempont volt a jó állapot, a rendezett környezet, hogy izgalmas kerékpáros vagy gyalogos turistautak mentén fekszenek, így sokan megfordulnak itt.

Megérnek egy-egy like-ot!

Augusztus 23-án adták át ünnepélyes keretek között Lillafüreden a Zsófia-kilátó újjáépített változatát. Nagyon sokan már a hivatalos átadás előtt elzarándokoltak az új idegenforgalmi látványossághoz, mindenki kíváncsian várta, mikor készül el végre.

A Zsófia-kilátót, az ország első vidéki kilátóját az eredeti tervek alapján építették újra a Bükk szívében, a Dolka-tetőn. Az egykori, több mint 120 éve átadott építmény az 50-es évek elejéig volt a hegyvidék éke, amikor is légvédelmi központ építése miatt elbontották. A kilátók királynője immár ismét méltó kiegészítése a Hámori-tó mellett álló Palotaszállónak.

Kilátás a lillafüredi Zsófia-kilátóból
Fotós: BNR

Igazi regénybeli hangulatba csöppen, aki megszáll a Fehérkőlápa Turistaházban. A házat rejtő fák, a gerendás mennyezet, a kandalló és a házias ételek mind a varázslatos hangulat összetevői. Lillafüred gyalogtávra van, és nem kell messze menni a pazar kilátásért sem: a Fehérkő szikláiról csodás panoráma tárul elénk.

Akár kettős borsodi győzelmet is elkönyvelhetünk, ha mindkét építmény megszerzi a legtöbb like-ot október 6-ig.

A kilátók közül 2020-ban a balatonboglári Xantus János Gömbkilátó, tavaly pedig a Tisza-tavon található Bölömbika-kilátó volt a nyertes.

A turistaházak közül 2020-ban a tolnai Annafürdő Vendégház, 21-ben pedig a legendás Szelcepuszta Turistaházat választották a szavazók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában