Brutális gyilkosság

2022.10.04. 15:17

Bűnsegéd volt „csak” az emberölésben, enyhítették a büntetését

A genetikai vizsgálat nyomán 11 év elteltével lehetett csak pontot tenni a szikszói kettős gyilkossági ügy végére.

ÉM

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék megállapítása szerint a férfi 2011 áprilisában, kora este az általa korábbról ismert idős házaspár szikszói házához indult, miközben családjának azt mondta, üzleti tárgyalásra kell mennie Miskolcra. Az ingatlanhoz érve becsengetett, a sértettek pedig beengedték az ismerős férfit az udvarra. Ekkor a vádlott vélhetően egy téglával, majd puszta kézzel mindkét idős sértettet a fején többször, nagy erővel megütötte, majd a földre eső sértetteket testszerte kézzel ütlegelte, illetve megrugdosta. Ezután a magatehetetlen férfit a fáskamrába, míg feleségét a szemközti fészerbe húzta, és végtagjaikat műanyag madzaggal összekötötte. 
Ezt követően a vádlott a ház szobáit feltúrta, azt azonban nem sikerült megállapítani, hogy eltulajdonított-e onnan valamit. A kutatást befejezve a lakás ajtaját kulcsra zárta, és elhagyta a helyszínt. A magukra hagyott sértettek a bántalmazás következtében nem sokkal annak megtörténte után életüket vesztették. Holttestüket két nappal később az egyik szomszéd fedezte fel. A vádlott a cselekmény másnapján külföldre utazott, és csak a holttestek megtalálása utáni napon tért vissza Magyarországra.  

A Miskolci Törvényszék mindezek alapján 2021. októberében Sz. S. vádlottat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék megállapította, hogy a vádlott legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.  

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottnak a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből történő kizárása érdekében fellebbezett. A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Nem úgy történt - állítja a Debreceni Ítélőtábla 

A másodfokon eljárt Debreceni Ítélőtábla most tárgyalást folytatott le, meghallgatta a genetikus szakértőt, orvosolta az elsőfokú ítélet megalapozatlanságát. Az elsőfokú ítélettől jelentősen eltérő tényállást állapított meg. Rögzítette, hogy a vádlottnak volt egy ismeretlen elkövetőtársa, akinek a DNS mintáját a helyszínen megtalálták azon a kötélen, amivel a sértetteket megkötözték. A kötélen rajta volt a vádlott mintája is.  

A másodfokú bíróság álláspontja szerint a sértettek halálhoz vezető bántalmazását az ismeretlen személy hajtotta végre, míg a vádlott támogató jelenlétével ehhez segítséget nyújtott. Azt nem lehetett megállapítani, hogy bármely értéket az elkövetők elvittek volna. Az ítélőtábla a vádlott cselekményét ezért az elkövetéskor (tehát 2011-ben) hatályos törvény szerint bűnsegédként, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének minősítette. A részesi elkövetés és az igen jelentős időmúlás miatt a vádlott életfogytig tartó büntetését 17 évi fegyházbüntetésre enyhítette. Egyéb részekben a fellebbezésekkel érintett határozatot helyben hagyta. Az ítélet jogerős. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában