Az állatok világnapján

2022.10.04. 18:37

Állati jó fogadóóra speciálisan képzett kutyákkal

Négylábú barátaink hasznos feladataira hívta fel a figyelmet a megyei könyvtár eseménye.

Detzky Anna

Október 4-e, az állatok világnapja apropójából Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Állati fogadóórát tartott kedden. Itt különleges terápiás és munkakutyákkal lehetett megismerkedni a „Mondjunk mancsot!” Terápiás és Segítőkutyás Egyesülettől és a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesülettől.

A „World Animal Day” gondolata először Firenzében merült föl, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián – írja honlapján a WWF Magyarország. – Október 4-ét jelölték ki erre, mert ez Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentje halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ő már a 13. század elején azt hirdette, hogy szeretettel forduljunk minden felé, ami körülvesz minket, legyen az élő, vagy élettelen. A legenda szerint értette az állatok nyelvét is és a vadak megszelídültek a környezetében.

Állatbarát lett a könyvtár

– A családias programot azért hirdettük meg, hogy a gyerekek és a felnőttek eltölthessenek egy órácskát az állatokkal és közelebb kerüljenek egymáshoz. Az Állati fogadóórán a Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület tartott munkakutya bemutatót, a Mondjunk mancsot! Egyesület pedig kutyás játékokkal készült – mondta Papp Dénes, a könyvtár PR-munkatársa.

– Az állatok világnapját már egy jó ideje kitüntetetten kezeli a könyvtár. Különösen idén, hiszen kutyabarát intézmény lettünk. Ez abban nyilvánul meg, hogy a földszinti kölcsönző pulthoz lehet ebeket is behozni, ahol vizes tállal és más eszközökkel tudunk szolgálni számukra. A kezdeményezésnek az az előnye, hogy rossz idő esetén is betérhetnek hozzánk kölcsönözni, hogyha nem akarják odakint hagyni az állataikat az esőben.

Kutyás keresőjátékok

A Tiszántúli Mentőkutyás Egyesület emberek keresésére, életmentésre specializálódott.

– Engedelmes bemutatóval készültünk a mai napra, ahol megmutattuk, hogy hogyan kell viselkednie egy kutyának közterületen. Az egyik kutyusunk egyéni szagminta alapján keres, amit bújócska játék keretében mutattunk be. Területkereső kutyánk pedig ülő, vagy fekvő pozícióban lévő embert ugat fel, amit szintén a helyszínen illusztráltunk – sorolta Farkas Péter, az egyesület elnöke. – Az állatok világnapját mi úgy ünnepeljük meg, hogy valami nagyon finom, extra jutalomfalattal készültünk a kutyáink számára. A kitelepüléseket pedig azért szeretjük, mert ilyenkor tudjuk mélyebben megismertetni az érdeklődőkkel, hogy mivel is foglalkozunk. Szerte az országból riasztanak minket. Munkakutyáink az esetek többségében időskori demenciával küzdő, elkóborolt embereket keresnek. Nagy ritkán szoktunk segédkezni elveszett állatok mentésében is.

Terápiás élményfoglalkozás

A Mondjunk mancsot! Egyesület terápiás kutyái az állatok világnapját másfél hétig ünneplik, mert folyamatosan bemutatóznak.

– A terápiás tevékenységet igyekeztünk játékos élményfoglalkozással szemléltetni, amit közoktatási, köznevelési intézményekben fejlesztéssel kombinálva végzünk – magyarázta Bodnár Petra egyesületi elnök. – Főként Miskolc és vonzáskörzetében és Eger és vonzáskörzetében tevékenykedünk, de ha máshová hívnak minket az országban, mindenhová igyekszünk elmenni. Komplex fejlesztést csinálunk Miskolc néhány óvodájában, ahol mozgásfejlesztéssel kombinálva, interaktívvá tesszük a tanulást. Emellett egyéni fejlesztést végzünk. Nagyon szeretnénk egy olyan helyiséget, ahol az egyesület is tud csoportfoglalkozásokat indítani. Az állatok világnapját azért tartjuk jó kezdeményezésnek, mert ilyenkor valóban arra helyeződik a hangsúly, hogy az állatok hűséges társaink. Emellett nagyon sok hasznos feladatot végeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában