Bezárt fürdő, strandok

2022.10.04. 20:00

Miskolctapolcára ki lehet tűzni a fekete zászlót

A fürdőbezárások miatt a borsodi megyeszékhely turisztikai zászlóhajója lekerül az idegenforgalom térképéről – vélik a vendéglátók.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

Október 3-án jelentették be Miskolcon, hogy – az energiaválságra hivatkozva – október 10-én határozatlan időre bezár a Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő, az Ellipsum Élményfürdőben pedig október 3-án megkezdték a szükséges garanciális javításokat, így – előre nem közölt ideig – a fürdőkomplexum és a régi strand területén működő wellnessrészleg is bezár.

A Miskolctapolcán működő szállásadókat, vendéglátókat – kicsiket és nagyokat – villámcsapásként érte, hogy a város turisztikai zászlóshajójaként ismert terület mindkét közkedvelt fürdője bezár. Erről levélben értesítette őket az önkormányzat Szopkó Tibor alpolgármester aláírásával.

„Ez most Miskolctapolca saját Covidja” 

"Ezt a helyzetet lehet, hogy nem éljük túl" – fogalmazta meg egyetlen mondatban a véleményét Ostorházi Imre, aki a Calimbra Wellness és Konferencia Hotelt és a Kikelet Cub Hotelt üzemelteti Miskolctapolcán. "Most még csak ízlelgetjük a hírt, de nagyon súlyos következményei lehetnek ennek az intézkedésnek. Én mindvégig abban reménykedtem, hogy a Barlangfürdőt nem zárják be, hiszen Miskolctapolca ebben az állapotában halott, a fürdők nélkül egyszerűen lekerül a hazai idegenforgalom térképéről”– tette hozzá.

A vendéglátó szakember elmondta, hogy a vendégek legalább fele nem a szállodák saját szolgáltatásaiért érkezik Miskolctapolcára, hanem az attrakciókért. Különösen a Barlangfürdőért. Az év végéig még a régi feltételek mellett veheti igénybe a szálloda a gázszolgáltatást, az utána következő időre viszont a jelenlegi ár huszonegyszereséről szól az ajánlat.

„Az év végéig dönteni kell a hogyan továbbról" – mondta Ostorházi Imre. "Két szállodát üzemeltetünk. Hetven nálunk dolgozó ember sorsáról is szó van. Szerintem a Kikelet Club Hotelt be kell zárnunk. Ott egy kisebb wellness részleg működik, az nem elegendő a vendégek igényeinek kielégítésére. A Calimbrát megpróbáljuk tovább működtetni, de megnövekedett költségek miatt ezt addig tudjuk megtenni, amíg a tartalékunk el nem fogy. Rendkívül nehéz időszak vár ránk, beláthatatlan véggel. A világ számára a Covid hatalmas csapás volt, de a mi Covidunk itt, Miskolctapolcán ez a most kialakult helyzet.”

„Etetni kell a bárányt ahhoz, hogy nyírni tudjuk”  

„Ez egy rettenetes érvágás" – foglalta össze Bihari András és felesége, akik a Bástya Hotelt üzemeltetik Miskolctapolcán. "Nem tartjuk észszerű döntésnek, hiszen már a pandémia idején is látszott, hogy a fürdők hiánya mekkora csapás volt a helyi vendéglátókra. Meggyőződésünk, hogy legalább egy fürdőt, a Barlangfürdőt nyitva kellett volna hagyni. Ráadásul – emlékezzünk rá – a pandémia idején a bezárt Barlangfürdőben mekkora károk keletkeztek azáltal, hogy kiszáradtak a sziklafalak. Nehogy az legyen most, hogy még a korábbinál is komolyabban károsodjon az üzemen kívüli Barlangfürdő!”

A házaspár azt is felvetette, hogy a vállalkozásuk által rendszeresen befizetett idegenforgalmi adó némiképp feljogosítja őket arra, hogy elvárják, a város olyan körülményeket igyekezzen kialakítani, hogy a vállalkozások is képesek legyenek életben maradni. Mária Teréziát idézték: „Etetni kell a juhot, ha nyírni, fejni akarjuk...”

Az Ellipsum Élményfürdő tőszomszédságában működő Aurora Hotel vezetője, Ivacs Lajos elmondta, hogy a vendégkörük olyan negyven százaléka jött az Ellipsum miatt, de kétharmaduk, háromnegyedük kifejezetten a Barlangfürdőt kereste. Az előfoglalókat most sorra ki kell értesíteniük arról, hogy hiába jönnek el Miskolctapolcára, egyik fürdő sem lesz nyitva. „Fontos lenne számunkra a bevétel, hiszen az energiaárak mellett a nyersanyagárak is elszabadultak, a működtetést pedig finanszírozni kell. Azt reméltem, legalább a Barlangfürdő nyitva marad..."

„Ha bezár a Barlangfürdő, nekünk is be kell zárnunk”

Hasonló reményeket fogalmazott meg Kilián István, a Hotel Kitty tulajdonosa egészen október 3-áig. „A szállodánk a Pazár István sétányon található, nagyon közel a Barlangfürdőhöz. Vendégeink 99 százaléka azért szállt meg nálunk, mert a Barlangfürdő szolgáltatásait akarta igénybe venni. Ezzel az intézkedéssel egyszerűen beleverték a szívünkbe a kést és el is vérzünk – fogalmazott.  „Ha bezár a Barlangfürdő, nekünk is be kell zárnunk” – szögezte le a vendéglátó.

A fürdőbezárásokkal kapcsolatban október 3-án délután kérdéseket juttattunk el a miskolci önkormányzat sajtóosztályához. Amennyiben megkapjuk a válaszokat, a témára visszatérünk.

Kérdéseink:

- Sokan jártak egészségügyi kezelésekre a Barlangfürdőbe, ők a bezárást követően hol kaphatják meg majd a kezelést?

- A bezárt, bezárandó strandokhoz bérlettel rendelkezők számára adnak-e bármilyen kártérítést azért, hogy a kifizetett bérletükkel nem tudják igénybe venni a szolgáltatást?

- Mekkora pénzben mérhető energiamegtakarítást remélnek, kalkuláltak az intézkedés révén, illetve mekkora lehet a megtakarítás a tervezett 110 fős létszámleépítésből?

- A karbantartás miatt bezárt Ellipsum Élményfürdő mikor állhat ismét a nagyközönség rendelkezésére?

- Mikor és milyen további intézkedések várhatók az energiaválság kapcsán Miskolcon, a városi üzemeltetésű intézményekben, illetve a Miskolc Holdingnál? 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában