Magas árak

2022.10.05. 07:00

A zarándokhely miatt drágulnak az ingatlanok

Bodrogkeresztúron nem ritka, hogy egy nagyvároshoz, például Miskolchoz hasonló négyzetméter áron árulnak ingatlanokat.

Ujlaki Attila

Többe kerülnek a Kádár-kockák, mint a környező településeken (illusztráció)

Fotó: Pesti Tamás

Az elmúlt évekhez képest többszörös áron árulják az ingatlanokat Bodrogkeresztúron. Nem ritka, hogy egy 100 négyzetméter körüli családi házat bőven száz millió forint felett árulnak a Tokaj melletti településen. Az ok a zarándokokban keresendő, akik a csodarabbi sírját látogatják. Az árak az elmúlt években kezdtek el nőni, ahogy egyre több embert kezdett vonzani a csodarabbi, Reb Steiner Saje sírja. A HVG információi szerint a községben már 60-70 házat értékesítettek a lakók, akik a szomszéd faluban, Bodrogkisfaludon, vagy például Tokajban vettek lakóingatlant.

Egyszerű lakások, drágán

„Rendkívüli módon megnőtt az érdeklődés a település iránt, ami mára már egy zarándokhellyé nőtte ki magát” – nyilatkozta portálunknak Balogh László az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Rámutatott: Egy ilyen helyzetben is működnek a gazdasági törvényszerűségek. Ha megnő a kereslet egy bizonyos vidék, vagy lakás iránt, akkor ott az árak is felfelé mennek. „Ezeknél a kistelepüléseknél nincs annyi ingatlan, ami ki tudná elégíteni ezt a megnövekedett keresletet” – mutatott rá a gazdasági szakértő. Hozzátette: inkább betelepülők veszik meg az ingatlanokat, akik leginkább szálláshelyként szeretnék üzemeltetni azokat a zarándokok számára. „A megyében hasonló település nincs, az országban van még néhány ilyen, többek között Hévízen, amely korábban az orosz turisták kedvenc üdülőhelyévé alakult.

A legjellemzőbb, hogy egyszerű Kádár-kockákat árulnak az 1100 fős faluban 35-40 millió forintért. Ezek 70-80 négyzetméteresek, az állapotuk pedig átlagosnak, vagy valamivel az alattinak mondható. Ha azt vesszük alapul, hogy mindössze 400 ház van a településen, akkor ez nagyon nagy szám, a falu úgymond őslakos része tűnik el, ennek viszont sokan nem örülnek. A helyiek arról beszéltek a hvg.hu-nak, hogy a főutcán már nincs is olyan ház, amiben laknak, mindegyik vendéglátóhelyként, vagy szállásként funkcionál a zarándokok számára.

Mi is körbenéztünk a legnagyobb ingatlanközvetítő portálon. A tapasztalatunk az volt, hogy a korábban említett Kádár-kockákat átlagosan 630 ezer forint négyzetméteráron kínálják az eladók. A nagyobb alapterületű ingatlanok elérik a száz milliós összeget is. Bodrogkeresztúrtól pár kilométerre található Szegi településen egy ugyanilyen felszereltségű ingatlan 15-18 millió között mozog, tehát kijelenthető, hogy fele annyiba kerül.

A haszid zsidó közösség évek óta jár Reb Steiner Saje (1851–1925) egykori lakhelyére. A rabbi nemcsak a zsidóság, hanem a keresztény lakosság körében is híres volt, gyakran messze földről is felkeresték tanácsért. A tetteit legendák őrzik, mint ahogy híres lett a karosszéke is, amiből szinte soha nem állt fel.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában