Tragédia

2022.12.08. 20:00

Nem értik, hogy apa miért nem jön haza (videó)

Nehéz helyzetben vannak a miskolctapolcai pincebalesetben elhunyt fiatalemberek családjai.

HE

József árván maradt családja

Szörnyű tragédia történt augusztus 31-én Miskolctapolcán. Többször írtunk már róla, hogy három férfi végzett munkálatokat egy pincében, ahol a 15 méteres járat után szerettek volna kialakítani egy termet. A végzetes nap reggelén a pince mennyezete beszakadt, a leomló föld pedig a munkásokat maga alá temette. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársai azonnal lezárták a területet. Az életjelet nem adó férfiak kiemelése a pincéből az omlásveszély miatt speciális intézkedéseket igényelt. A mentés után kiderült, hogy mindhárom dolgozó elhunyt.  

Az öccse és a veje 

Két rokonát is elvesztette azon a végzetes napon Takács Tiborné. A 35 éves Józsefet, aki az öccse volt és a vejét, a 26 éves Dávidot. Ők akkor már 3, illetve 1,5 hónapja dolgoztak a pince bővítésén. Rokonaik a mai napig nem tudják elhinni, hogy ez megtörténhetett. József felesége, Bea öt gyermekkel maradt egyedül, Dávid felesége, Diána pedig két gyermekét neveli most egymaga. Azonban, amiért Takács Tiborné vállalta a beszélgetést az az, hogy úgy érzi, semmilyen segítséget nem kapnak az egyedül maradt feleségek és félárva gyermekek. Teljesen magukra maradtak. 

– Józsefnek és Beának öt gyermeke született. Most a legidősebb 14 éves, a legfiatalabb 9. A gyerekeket az anyjuk viszi minden reggel iskolába, a Győri kapuba. Nem engedi el őket egyedül. Aztán hazamegy, megfőz, kitakarít, majd délután fél 3-kor már indul vissza a gyerekekért. Keresett munkát, hogy könnyebb legyen az életük, de csak állandó délelőttöt tudna vállalni, ilyet azonban nagyon nehéz találni, főleg, ha öt gyereke van valakinek. Lelkileg sem tudta még magát összeszedni. Ahogy telnek a hetek és hónapok, talán még nehezebb. Ahogy jönnek az ünnepek, születésnapok, névnapok, mindannyiszor szembesülnie kell azzal, hogy mindez már a férje nélkül történik. Szerencsére közel lakunk egymáshoz, így amiben tudom, segítem őket. Tüzelővel, és ha elfogy a pénzük, ennivalóval. Az öt gyerek nem feküdhet le éhesen – jegyezte meg Takács Tiborné. 

Nem hitték el 

Felidézte a tragédia napját is.

– Beát a rendőrség értesítette, ő pedig minket. Rettenetes fájdalmat éreztünk akkor, és először el sem akartuk hinni, hogy ők haltak meg a pinceomlásban. A vállalkozó, akinek dolgoztak, azóta sem vette fel velünk a kapcsolatot. Nem kért bocsánatot és nem segítette semmiben a félárván maradt gyerekeket. József és Dávid alkalmi munkából éltek, a tapolcai földmunkáért hetente 75 ezer forintot kaptak. Szóltak a vállalkozónak, hogy alá kellene dúcolni a pincét, mégsem történt semmi – sorolta Takács Tiborné. 

Szerette a családját 

Dávid a lánya élettársa volt. Ő is alkalmi munkákból élt, elvállalt minden feladatot. 

- Rendes ember volt, nagyon szerette a családját. Ő két gyermeket hagyott itt. A lányom még nem tudta túltenni magát azon, hogy elveszítette a párját. Nagy baj az is, hogy mindkét család csak a családi pótlékból él. Nem kapnak semmilyen más segítséget. Az árvasági ellátást sem jár nekik addig, amíg a balesettel kapcsolatos vizsgálatok le nem zárulnak. A lányom a tragédia előtt a csokigyárban dolgozott, de elbocsátották. A gyerekei 8 és 3 évesek, akik mindennap megkérdezik, hogy hol van apa. Elmeséltük nekik, hogy mi történt, de még nem értik, miért nem jön haza az apjuk. A lányomék visszaköltöztek hozzám, hogy tudjunk egymásnak segíteni. Nagyon rossz, hogy ilyen sokáig húzódik az ügy, én sem tudtam még teljesen feldolgozni a történteket. Nem könnyű így az életünk, de segítünk egymásnak, átvészeljük valahogy a napokat, heteket – fogalmazott Takács Tiborné.  

Folyik az eljárás 

Ismeretlen tettes ellen folytat eljárást foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Az információgyűjtés és a tanúkihallgatások megtörténtek, jelenleg a szakértői véleményeket várja a rendőrség. Ezek eredménye határozhatja meg az eljárás további szakaszát és az esetleges gyanúsítást is. a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya munkavédelmi és foglalkoztatásfelügyeleti hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja a miskolctapolcai halálos kimenetelű munkabaleset körülményeit.

Videó a szörnyű tragédiáról:

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Kapcsolódó cikkek:

Halálos pincebaleset Miskolctapolcán, több napig is eltarthat a mentés (Frissítve)

Egy szemtanú szerint elkerülhető lett volna a miskolctapolcai tragédia (Frissítve!)

Felszínre hozták a tűzoltók a szerdai pinceomlás áldozatait

Még ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség a három életet követelő pincebalesetben

Eddig nem látott fotók a miskolctapolcai pinceomlásról
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában