Labdarúgás

2023.03.30. 19:30

Kikaptak 7-0-ra, de az a meccs a kedvence

Rendes László 37 esztendeje űzi a labdarúgást, és még mindig szereti.

ÉM

Régen volt már 1986, amikor 13 évesen debütált a felnőttek között Karos együttesében, Páterhomok ellen a járási bajnokságban. A jelenleg megyei II. osztályú (Kelet csoport) Karcsai LSE futballistája, Rendes László március 21-én ünnepelte 50. születésnapját, aki a hivatalos adatbank szerint 379 felnőtt találkozónál tart.

Gyorsan az italboltig

Azt ugyanakkor hozzá kell tenni: a statisztika csupán 2005-től számítja a mérkőzéseit, és az érintett szerint eddig, a mintegy 37 esztendő alatt már mintegy 900 találkozón lépett pályára, és ehhez jönnek még a kupamérkőzések.

– Még általános iskolás voltam Karcsán, amikor az akkori karosi elnök-edző, Miglécz Miklós bácsi berakott a csapatba, azzal, hogy fussak, és próbáljak meg gólt rúgni. Nyertünk 2-1-re – emlékezett vissza Rendes László. – Ahogy visszagondolok, mindig sokat futottam, amibe biztosan belejátszott, hogy annak idején édesapám emelőzés, halászat közben elküldött a helyi italboltba, ami elég messze volt. Gyorsnak kellett lennem, nehogy bezárjon. Rám mindig jellemző volt, hogy odateszem magam a meccseken, most sem spórolom meg a kilométereket, de azért már néha meg kell gondolni a fontos sprinteket. A mostani bajnokságban eddig 4 gólt szereztem, március 19-én, a Mád elleni hazai meccsen például kettőt. Annak a mérkőzésnek a pikantériája, hogy akkor köszöntött a csapat a születésnapom alkalmából.

A telefont nyomogatják

Arra a két felvetésre, hogy mit jelent számára a labdarúgás, és meddig szeretné még művelni, az alábbiakat nyilatkozta a bodrogköziek játékosa.

– Előrébb volt mindennél – mondta Rendes László. – Volt, hogy lakodalmat hagytam ott, volt hogy temetésre nem mentem miatta, illetve amikor Petra lányom született, akkor a feleségem ment szülni, én pedig fociztam. Komolyan vettem, de szerintem csak így lehet csinálni mindent az életben. Hogy meddig? Ameddig szükség van rám. Úgy érzem, még 50 évesen sem lógok ki a mostani csapatból. A klubnál a cél a bennmaradás, ezzel nem lesz probléma. Régen rengeteg csapat volt a környéken, itt a Bodrogközben, mára csak három maradt, mi, Pácin és Cigánd. A karosi pálya a főút mellett volt, de nemrég beszántották. Sajnos, a srácok vidéken már nem nagyon akarnak futballozni, edzeni. Errefelé is fogy a gyerekszám, aki tud, elköltözik, ezen kívül sok más elfoglaltságot is tudnak maguknak választani a gyerekek, például a telefont nyomogatják. Amikor én kezdtem, a labda és a bicikli mellett sok minden más nem létezett.

Csizi szárnyai alatt

A labdarúgás révén sok szép sikerben lehetett része Rendes Lászlónak.

– Adott, ad élményt, barátságokat, ismerősöket. Egy meccs után megiszok egy-két sört a mai napig, de sosem dohányoztam – fogalmazott a karcsaiak játékosa, támadója. – Ha nem fociztam volna, akkor biztosan nem lett volna olyanban részem, mint például a Bodroghalommal való Magyar Kupa szereplés 1997-ben. A csoportban legyőztük a Füzesabonyt, döntetlent játszottunk a Nyíregyházával, és ugyan az akkor NB I-es Tiszakécskétől 7-0-ra kikaptunk, óriási dolog volt olyan labdarúgók ellen küzdeni, mint Molnár, Szarvas, Szántó, vagy Balla M. Utóbbi NB II-es bajnok, gólkirály volt. Kinn volt az ottani sportpályán vagy ezer néző, nagy élmény volt.
Az 50 esztendős játékos azt is megemlítette, örül annak, hogy teljesítményével anno felhívta magára a mádiak figyelmét, odaigazolhatott, edzhetett neves játékosokkal, bár pár hónap után eljött.

– Tatárka, Lelt, Smolniczki, Haraszin, Csizi, nagy csapat volt akkor Mádon, egy olyan edzővel, Oláh Ferenccel, aki diósgyőri legenda, nem kell bemutatni senkinek. Engem Csizi Gábor vett a szárnyai alá, ő karcsai származású volt, focizott Sátoraljaújhelyen, Tiszaújvárosban, a DVTK-ban és Pécsett is – sorolta Rendes László, aki mostanság az építőiparban dolgozik.

A tények

Rendes László csapatai
1986-1988: Karos SE
1988-1991: Karcsa SE
1992-1993 november: egy év katonaság
1994 tavasz-1994 nyár: Pácin SE
1994 ősz-1998: Bodroghalom SE
1998 ősz: Mádi FC
1999-2005: Bodroghalom SE
2005 február-2006 január: Pálháza FC
2006 január-2006 július: Karcsa KSE
2006 július-2007 augusztus: Bodroghalom SE
2007 augusztus-2009 július: Karcsa KSE
2009 július-2010 július: Bodroghalom SE
2010 július-2013 július: Karcsa KSE
2013 július-: Karcsa LSE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában