Ne lepődjünk meg, ha jön a medve a Kinizsi Százason

Szombaton rajtol Magyarország legrégebbi teljesítménytúrája, amelyen Békásmegyertől Tatáig huszonnégy óra alatt kell száz kilométert legyalogolni.

Már csak egyet kell aludni a Kinizsi Százas rajtjáig, a mintegy 1000-1300 nevező tűkön ülve várja, hogy szombaton felkeljen a nap, és három év elteltével ismét Békásmegyerre vehesse az irányt. A patinás teljesítménytúra népszerűsége a koronavírus-járvány alatt sem csökkent, sőt az elvonási tünetektől szenvedő túrázók tavaly spontán vágtak neki a távnak május utolsó szombatján. Ezúttal nincs szükség partizánakcióra, a 40. Kinizsi Százas a kiírásnak megfelelően elrajtol. Az alábbiakban mindössze néhány tippet szeretnénk adni a rutintalanabb túrázóknak.

Hanyagoljuk az új cipőt!

Az egyik legrosszabb döntés, ha a túra előtti napokban új túracipőt vásárolunk, és anélkül, hogy korábban felvettük volna, abban indulunk útnak. Ilyenkor nagy a valószínűsége, hogy a cipő feltöri a lábunkat, vízhólyag keletkezik, amely a táv teljesítésének esélyét nagy mértékben csökkenti. Hacsak tehetjük, inkább egy már betört cipőben induljunk útnak. A legtöbben a könnyű terepfutócipőt részesítik előnyben, amely lehet vízálló is, de a boka stabilan tartása végett egy jól bejáratott bakancs is kiváló szolgálatot tehet. Lehet, nagy melegben nem tűnik a legjobb választásnak, de a túra második felében – éjszaka, amikor már sokan fáradtak, emiatt esetleg elbotlanak – hasznos lehet a nagyobb védelem.

Tavaly sokan spontán vágtak neki a távnak

Ne siessük el az elejét!

Különösen az első bálozók szoktak abba a hibába esni, hogy a rajt utáni első órákat erősen megnyomják, és bár a részidejük jó lesz, a sietség később visszaüthet. Ne feledjük, a Kinizsi Százas nem sprint, hanem maratoni, amúgy is ugyanolyan díjazás jár a 18:26 alatt teljesítőnek, mint annak, aki 23:59 alatt ér be. Jobban járunk, ha kényelmesen tartható tempóban haladunk, és lehetőleg ne alkalmazkodjunk senkihez, úgy menjünk, ahogyan jónak érezzük. Ha két nagyon eltérő tempóra képes ember halad együtt, az mindkettőjük teljesítését veszélyezteti, ezért olyannal induljunk közösen, akivel hasonló teljesítményre vagyunk képesek. A tanács valamennyire érvényét veszti a túra második felében, az éjszaka beköszöntével ugyanis jobb társasághoz csapódni, mint egyedül bóklászni az erdőben.

Pótelem és a pótelem póteleme is legyen a hátizsákban!

Kisregényt lehetne írni arról, mit kell bepakolnunk a hátizsákunkba, ugyanakkor fontos, hogy ne essünk túlzásba. Minden egyes gramm, amit meg tudunk spórolni, aranyat ér, de természetesen a legfontosabbakat (víz, élelem, váltózokni, kenőcsök, gyógyszerek stb.) mindenképp pakoljuk el. A váltócipő ugyanakkor kimaradhat, vastag pulcsira sem lesz szükségünk, és ennivalóból is úgy készüljünk, hogy az úton is kapunk, vagy be tudunk szerezni itt-ott dolgokat (hot dog, leves stb.).

Fejlámpa mindenképp legyen nálunk!

Ha aksival működik, töltsük fel, akár szerezzünk be hozzá pótaksit; ha elem kell hozzá, vegyünk jó minőségű, tartós elemet, és legalább két adag pótelemet tegyünk oda. Sosem tudni, mikor lesz rá szükség, vagy esetleg egyik túratársunkat tudjuk kisegíteni vele.

Óvatosan a túrabottal!

Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a túrázók körében a túrabot, amelyet megfelelően használva energiát spórolhatunk, valamint segíthetünk a terhelést jobban eloszlatni a testrészeink között. Ne feledjük azonban, hogy ezúttal ezredmagunkkal megyünk az erdőben. A túrabottal hátrafelé kalimpálva megszúrhatjuk a túratársakat kellemetlen sérülést okozva nekik. Ha a túrabotra éppen nincsen szükségünk, hajtsuk össze, és tegyük el, ha a kezünkben fogjuk, figyeljünk nagyon a mozdulatainkra. A túrabot helyes használatáról tippek korábbi cikkünkben olvashatók.

Legyünk naprakészek!

Sokkal nyugodtabban készülhetünk a rajtra, ha tudatában vagyunk minden aktuális információnak a túráról. A Kinizsi Százas honlapján érdemes ellenőrizni, került-e fel friss hír a nevezés óta, a szervezők például szerdán kiírták, hogyan lehet átvenni a rajtszámot a Veres Péter Gimnáziumban, valamint közzétettek egy fejlesztést, amely alapján a hozzátartozók nyomon követhetik, éppen hol tartunk a túrán.

Néhányan jelmezben vágnak neki a száz kilométeres túrának

Végezetül: ne lepődjünk meg, ha jön a medve!

Akadnak, akik a Kinizsi Százason sem riadnak vissza egy kis mókától, 2019-ben tigris- és jegesmedvejelmezben is indultak a túrán, és teljesítették is! Előfordulhat tehát, hogy ismét lesznek, akik hasonló módon vágnak neki a távnak, színesítve a mezőnyt. A jegesmedvét a három évvel ezelőtti túra után el is kaptuk néhány szóra, az interjú ide kattintva olvasható el.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Hogyan segíthetnek a sportklubok az iskolások mozgásra ösztönzésében?
A pózolás művészetének elsajátítása nélkül nem lehet versenyt nyerni
Tekerj otthon, sportolj akár esőben is
Idén is minden adva volt a jó élményhez a Vivicittán
Edzeni legalább annyira szeret, mint versenyezni, nagy célokat tűzött ki maga elé az évre

Videók

Mint egy sosem látott világ: merülés a jég alá, egyetlen mély levegővel
A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb

Hegymászás

Varga Csaba az utolsó nyolcezresre indult, amelynek csúcsán még nem álltak magyarok
A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.