Magyar győzelem rendkívüli körülmények között az antarktiszi ultrafutáson

Csaknem kétszáz kilométer hat nap alatt: Lubics Szilvia első lett a női versenyben a jégbirodalomban, még az erőszakos pingvin sem tudta megakadályozni a sikerét.

Jöhet sivatag, jöhet hegy, jöhet sima aszfalt, jöhet sima terep, és most már jöhet a jégbirodalom is – Lubics Szilvia ismét remekül teljesített. A hatnapos antarktiszi futáson ugyanis a tizennyolc hölgy közül a magyar sportoló végzett az első helyen, miután összesen 197.3 kilométert teljesített, pedig neki plusz kihívással kellett szembenéznie, hiszen az egyik nap megtámadta egy pingvin.

Az utolsó szakasz volt a legnehezebb, olyan szempontból is, hogy addigra alaposan elfáradtak a versenyzők, és azért is, mert jóval hosszabb ideig tartott az előzőeknél. Nem állítjuk, hogy hóban futni akár csak négy órán keresztül is kellemes lehet, de a hatodik versenynapon hét órán át kellett legyűrni a kilométereket. Lubics ekkor több mint ötven kilométert teljesített, és megőrizte első helyét. Második a japán Vatanabe Majumi, harmadik a dél-afrikai Lara Reynolds lett.

Lubics Szilvia egy átlagos antarktiszi napján

Lubics összesítésben (a férfiakkal együtt) a hatodik helyen végzett, három kilométerrel és egy hellyel a másik magyar induló, Roskovics Miklós mögött. Az abszolút győztes az amerikai Matthew Cavanaugh lett 236.7 teljesített kilométerrel, ez átlagolva azt jelenti, hogy a hat versenynap alatt voltaképpen egy-egy maratoni távot futott.

Szilvia férje, Lubics György a lehetőségek szerint mindennap megosztott egy élménybeszámolót tőle, íme, nagyjából ilyen lehetett az antarktiszi futás.

„A pálya már a szokásos, térdig havas volt. Abban biztos vagyok, hogy aki kijelölte, tuti sohasem fut, csak hegyet mászik. A 2 kilis körön közel 100 méter szintemelkedés volt. Az első kört nem kapkodtuk el, immár rutinosan próbáltuk letaposni a havat. Nem sikerült jó munkát végeznünk: a beszakadások miatt a nyomvonalban gödör gödröt követett, olyan volt, mintha ügyesen elhelyezett csapdák lettek volna. Nem rohantam az elején, na nem a megfontoltság miatt, hanem mert estem-keltem, mint mindenki más. (…) Az első körökben Mikivel haladtunk, káromkodtunk rendesen. Nem vagyok rá büszke, de olyan ideges voltam a jeges eső miatt egyre csúszósabb pályától, hogy megkértem, ha túl leszünk a napon, adjon egy cigit. Persze erre nem került sor. (…)

A kezdeti idegbaj után lehajtottam a fejem, összeszedtem a pályán szétszórt gondolataimat, elengedtem a nehézségeket, amin úgysem tudtam változtatni, csak a feladatra fókuszáltam, és csináltam amit kellett: mentem, amíg nem szóltak, hogy vége.

Nagyon fáztunk, mert csuromvizesek voltunk. A havas zodiacban ülve a visszafelé úton, az esőben, szélben arra gondoltam mennyi mindent ki lehet bírni távol a komfortzónától.”

A nagyszerű siker után Lubics Szilvia még két napot a hajón tölt, vasárnap érkezik Argentínába, és onnan indul haza. Mivel már kipipálhatta a sivatagot, a hegyeket és a jeget is, nagy kérdés, milyen új kihívást választ majd a következő évben. Nahát, a Marson nincs még futóverseny..?

Részletes eredmények ezen az oldalon.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Ezek is érdekelhetnek

Hozzászólások

Kövess minket a Facebookon!

AJÁNLÓ

Friss

Az érettségi miatt kihagyja az Eb-t, de a világbajnokságon nagy céljai vannak
Videók segítségül a Kinizsi Százas teljesítéséhez
Dilemmázik, melyiket erőltesse: az aszfalt az elsődleges, de terepen eredményesebb
Sportfesztiválok jönnek a diáksportban
A kínai nagy faltól az Antarktiszig: versenyek, élmények hét kontinensen

Videók

A rendőrök biztos nem örülnek neki, de így is át lehet bringázni egy hídon
Ha a vadvízi kajakozásnak vannak fokozatai, akkor ez a legerősebb
Mikor méterek döntenek életről és halálról: több mint százzal siklott át két épület között

Hegymászás

A Mount Everest első nagy tragédiája, amelyből semmit sem tanultunk
Amikor még a kaland volt a lényeg: egy könyv, ami közelebb hozza a hegymászást
Kihívástól függ, hogy futva, gyalogosan vagy kerékpárral járja a hegyeket

Receptsarok

Paleo citromtorta
Egyszerű zöldséges tészta
Zöldségleves húsgombóccal

Ausztria

8 tipp az éjszakai baglyoknak
Tekerni, feltöltődni, jót enni! – így lesz teljes a nagy tókerülés
A magasság mámora: 14 lenyűgöző látnivaló a magyar határ mellett
Csodálatos panoráma Majomheggyel és sasreptetéssel
A világ legfélelmetesebb túrája: ki mer felmenni ezen a létrán?

Fallabda

Jótékony célú nevezés fallabdában
Irány a fallabdapálya!
Fallabda: nem olcsó, cserébe élvezetes

Horgászat

Jimmy Carter: emlékezetes horgászatok
Nagy fogások: Beckham lazaca, Ibra csukája
Huszonhat tonna ponty a Balatonból
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.