Szegedi hírek

2022.05.17. 12:48

Fokozatosan újítják fel a Szegedi Törvényszék épületét

Megalapozott és időszerű ítélkezés volt tavaly a Szegedi Törvényszéken és Szegedi Ítélőtáblán az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint. Senyei György a bíróságok összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy több ütemben újítják fel a törvényszék Széchenyi téri épületét.

Fotó: Karnok Csaba

Jól működött tavaly a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla is – jelentette ki az országos összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatóján az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Senyei György. Hozzátette, a törvényszéken és az ítélőtáblán egyaránt több ügyet fejeztek be mint, egy évvel korábban.

Jelentősen csökkent a folyamatban lévő eljárások száma, az ügyhátralék a törvényszéken 21, a táblabíróságon 17 százalékkal.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy 2020 augusztusa óta az idei első negyedév végéig országosan 38 százalékkal csökkent a két éven túl húzódó ügyek száma. A Szegedi Törvényszéken és az ítélőtáblán is sikerült komoly előrelépést elérni.

A koronavírus-járvány miatt a bíróságok munkájában is előtérbe kerültek a digitális alkalmazások. 2021 első félévében országosan harminc új távmeghallgatási mobil végpontot alakítottak ki. A Szegedi Törvényszéken és a hozzá tartozó járásbíróságokon tíz, az ítélőtáblán egy távmeghallgatásra alkalmas tárgyalóterem van. A törvényszéken tavaly 1813, a táblabíróságon pedig  55 távmeghallgatást tartottak.

Nem egyszerű a műemléképület rendbetétele, ráadásul közben dolgoznia is kell a bíróságnak. Fotó: Karnok Csaba

Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke arról beszélt, hogy tavaly a táblabíróságra 1489 ügy érkezett és 1538 ügyet fejeztek be. A büntetőügyek több mint 60 százalékát befejezték hat hónapon belül, a polgári ügyeknél mintegy 98 százalék ez az arány.

Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke közölte, hogy büntető ügyszakban jelentősen emelkedett a nem peres, különösen a nyomozási ügyek, a bírói engedélyes kényszerintézkedéssel kapcsolatos eljárások száma.

Senyei György a Délmagyarország kérdésére elmondta, hogy a Szegedi Törvényszék Széchenyi téri épületének felújítása továbbra is tervben van, de mivel műemlékről van szó, nem egyszerű. 

A leromlott állapotú épületet a tervek szerint több ütemben újítják fel, úgy, hogy ne zavarja a bíróság működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában