Vezető hírek

2022.05.18. 11:52

Érdemes figyelni a lejáró okmányokra

Munkatársunktól

Nem árt ellenőrizni, mikor járnak le hivatalos okmányaink. Fotó: Kuklis István

A járványügyi veszélyhelyzet idején a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbította a kormány annak érdekében, hogy csökkentsük a személyes találkozások számát. Június 30-án azonban valamennyi 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró személyi igazolvány, jogosítvány és útlevél érvényessége megszűnik. 

A kormányhivatalok és a kormányablakok ezért ar­­ra kérnek mindenkit, el­­lenőrizze okmányai érvényességét, és amennyiben szükséges, mi­­előbb hosszabbítsa azt meg, ezzel megelőzve és elkerülve a későbbi kellemetlenségeket, amelyek külföldi vagy belföldi utazáskor, bankban, gyógyszertárban, postán és más élethelyzetekben érhetik. 

Az okmányok cseréjére még szűk 2 hónap áll rendelkezésre. Fontos, hogy az iratok érvényes­ségének meghosszabbítása idő­­pontfoglalás nélkül is intézhető az ország több mint 300 kormány­ablakában és a vidéket járó, a kisebb településeket rendszeresen felkereső kormány­ablakbuszokban. Munkatársaik folyamatosan végzik az okmányok cseréjét, időpontfoglalással és anélkül is. 

Csongrád-Csanád megyében május 2-ától a mobilizált ügyfélszolgálatok is a kistelepüléseken élők rendelkezésére állnak, míg a jogosítvány megújítása ügyfélkapun keresztül online is intézhető – a háziorvos által elvégzett alkalmassági vizsgálatot követően – a magyarorszag.hu weboldalon. 

A kormányablakbusz ma például Pusztamérgesen és Ruzsán, csütörtökön pedig Pusz­­taszeren, Csengelén és Ba­­lástyán várja a lakosokat. A kormányablakok pontos nyitvatartásáról és a kormányablakbuszok menetrendjéről a kormanyablak.hu oldalon le­­het tájékozódni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!