Szegedi hírek

2022.05.19. 13:05

Tucatnyian árulják az út mentén az epret

A Sándorfalván áthaladó út mentén egy kilométeres szakaszon több mint 10 helyen árulnak epret. Az ott lakók állnak ki nap mint nap kapujuk elé, hogy saját termesztésű gyümölcsüket így értékesítsék. A retró árusításra van is kereslet: akadnak, akikhez Szegedről is kijárnak a törzsvásárlók.

T. K.

Fotó: Török János

Békeidőket idéző látvány fogadja a Sándorfalván áthaladókat minden év tavaszának végén. A Sövényházi úton tucatnyi he­­lyen hirdetik nagy betűkkel: eper kapható. Házak kapuiban árulják a saját termelésű gyümölcsöt, többnyire nyugdíjasok. 

Egész nap ott üldögélnek kerítésük előtt, ki napernyő alatt, ki csak egy kisszéken, hogy a reggel leszedett gyümölcsöt eladják az arra járóknak. A retró stílusú, útszéli kereskedelemnek még mindig van létjogosultsága, és bár megélni ebből nem lehet, azt mondják, időtöltésnek és jövedelemkiegészítésnek megfelelő elfoglaltság. 

 Mindkét oldalamon árulnak a szomszédok is epret, ezért itt vagyok egész nap. Ha csak pár percre is eltűnök, mennek to­­vább a következő árushoz 

– mesélte Tóth Istvánné. A 68 éves asszony két nagy fóliában és szabadföldön is termeli az epret, ő maga gondozza a növényeket. 

Az út menti árusok többsége a saját kertjében termő gyümölcsöt értékesíti. Fotó: Török János

 Már gondoltam rá, hogy felmondok magamnak, mert rettenetesen unalmas itt ücsörögni naphosszat, főleg ha órákig sen­ki nem jön. De 50 ezer forint a nyugdíjam, muszáj valamivel kiegészíteni 

– beszélt mindennapjairól. Az ő eprét egyébként piacra is viszik, a legtöbb árus azonban ennél kisebb mennyiséget termeszt, lényegében csak a háztartásban elfogyasztott ada­­gokon felül termő gyümölccsel állnak ki saját otthonuk elé. 

Mindig csak annyit szednek le, amennyit el is tudnak adni, napi néhány ládányit értékesítenek – a hétvégék inkább az erősebb napok. Vannak egyébként, akik­­hez Szegedről járnak ide a vevők, mert bár útiköltséggel együtt nem jönnek ki olcsóbban, mint ha a piacon vásárolnának, de tudják, hogy biztosan finom és garantáltan friss a gyümölcs. A sándorfalvi őstermelők mérettől függően jelenleg 1600–2200 forint között adják az eper kilóját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!