Szegedi hírek

2022.05.19. 15:44

Irodalmi vetélkedővel emlékeztek meg Mikszáth Kálmán születésnapjáról

Nyugdíjasok vidám zsivajától volt hangos a Petőfi-telepi Művelődési Ház csütörtökön délelőtt. A szépkorúak tizedik alkalommal mérették meg magukat az irodalmi vetélkedőn, amely több mint ötéves hagyomány az intézmény életében.

Munkatársunktól

A verseny ötletgazdája elmondta, a vetélkedő legfőbb célja, hogy edzésben tartsák elméjüket a résztvevők. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

Mások mellett József Attila, Shakespeare, Juhász Gyula, Mozart és  Liszt Ferenc munkásságából is szerveztünk már vetélkedőt – mondta el lapunknak Apró Mihály, a hajdani Vidám Emberek Nyugdíjas Klub egykori elnök-helyettese, a Petőfi-telepi Művelődési Ház több mint öt éve zajló irodalmi vetélkedőinek ötletgazdája, főszervezője és játékvezetője. Kifejtette, a verseny legfőbb célja, hogy elfoglaltságot és tanulási lehetőséget biztosítson a nyugdíjasok számára, akik csütörtökön is szép számmal, csaknem ötvenen vettek részt a tizedik megmérettetésen. A téma ez alkalommal Mikszáth Kálmán volt születésének idei, 175. évfordulója apropóján.

Nem hagyjuk az agyunkat eltompulni. A cél, hogy ne csak otthon üldögéljen az ember, és ne legyen rest folyamatosan fejleszteni a tudását – közölte Apró Mihály, aki saját maga állította össze az ötfordulós vetélkedő első két feladatsorát. A versenyszerű rejtvényfejtés nagy rajongójaként, Aranyceruza-díjas rejtvényfejtőként egy feleletválasztós totóval és természetesen egy rejtvényjátékkal készült a versenyzőknek. 

A másik három feladatsort a művelődési ház munkatársai állították össze. Fekete Marianna közművelődési szakember lapunknak elmondta, a korábbi vetélkedők alkalmával előfordult, hogy a feladatsorok túlzott egyszerűségére panaszkodtak a résztvevők, úgyhogy ez alkalommal „nem finomkodtak”. A feladatok között például rövid idézetek alapján kellett a versenyzőknek felismerniük Mikszáth novelláit, majd a Tót atyafiak és a Szent Péter esernyője művekhez kapcsolódó fejtörőket és kvízeket kellett megoldaniuk. Az egyre nehezedő feladatok egyre hosszasabb fejtörésre késztették a versenyzőket, ám ez a jó hangulaton mit sem csorbított. 

Mind a hét résztvevő csapat jutalommal távozott. Az összes versenyzőt meghívták a művelődési ház munkatársai egy szegedi Mikszáth-sétára Monostori András idegenvezetésével. A dobogós csapatok nyereménye pedig fagyizás, valamint múzeumi belépők voltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában