Szegedi hírek

2022.05.19. 16:33

Bodó Richárd és Varga Katalin lett Szeged Sportolója – Galéria

Átadták csütörtökön a szegedi városházán a Szeged Sportolója díjat, de kaptak elismerést fiatal tehetségek is. Az Év Sportolója egy kézilabdás és egy parakajakos lett.

Suki Zoltán

Megfeszített munkával jutottak el a sikerig Szeged Sportolói. Fotó: Török János

Bodó Richárd, a Pick Szeged válogatott balátlövője és Varga Katalin parakajakos lett idén Szeged Sportolója. Szeged sportjáért-díjjal pedig Sík Mártont, a Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjét és Szabó Gábort, a szegedi kick-box megalapítóját, a Combat "D" Sport Club elnökét ismerték el. A városháza dísztermében tartott csütörtöki ünnepségen fiatal tehetségeket is elismertek.

 

A Szeged Ifjú Tehetsége elismerést Jákó Miriam sportlövő, Kövecs Renáta zenész és Puskás Mihály sakkozó vehette át. A Szeged Ifjú Tehetségéért díjat pedig Pécsiné Pánczél Mária zenetanár kapta.

Kovács Tamás alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy Szeged sikere az összefogásban rejlik. Szerinte kiemelten fontos, hogy a legjobbakat minden évben díjazzák, ezzel még jobb teljesítményre ösztönözve őket.

A kimagasló egyéni teljesítmények mögött sokak megfeszített munkája áll – mondta az alpolgármester, aki hozzátette, hogy a kiemelt teljesítményt nyújtók példát és iránymutatást adnak minden szegedinek.

A Szeged Napja programsorozatban átadják majd a város díszpolgári címét is a díszközgyűlésen. A szegedi közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy Szajbély Mihály, a Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék alapítója kapja idén a Szeged díszpolgára címet. Pro Urbe díjat Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az Orvosi Biológiai Intézet vezetője, és Duda Ernő immunológus, genetikus kap. Szegedért Emlék­éremmel pedig Szeri Istvánt, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnökét, a Tisza Volán egykori vezérigazgatóját, Szilágyi Annamária színművészt, és posztumusz Deli Albin hagyományőrzőt ismerik el.

Szeged napját hagyományosan május 21-én ünneplik, mert a település 1719-ben a Bécs melletti Laxenburgban "a királyi jóakarat és kegyelem kitetsző tanúsága- és jutalmaként" ekkor kapta vissza a szabad királyi város rangot, melyet első alkalommal a tatárjárás után, 1247-ben IV. Béla adományozott a városnak.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!