Az önfeledt jelen boldog jövőt ígérjen

2022.05.20. 17:56

Együtt ünnepeltek a családok a Károly Óvodában

Árnyas kertjében, fennállásával egyidős tölgyfa árnyéka alatt ünnepelte 120 éves évfordulóját, illetve a madarak és fák napját a mindszenti Károly Óvoda. Az intézmény idén 134 gyermekkel zárja majd óvodai évét.

Munkatársunktól

Jelen és múlt találkozása: a természetet és születésnapot ünnepeltek a Károly Óvodában. Fotó: Tábori Szilvia

Egy százhúsz éves épület 120 éves, patinás tölgyfájának tövében ünnepelte fennállását a mindszenti Károly Óvoda. A Pallavicini gróf adományából 1902-ben megépült intézményben máig folyamatos a nevelői munka, jelenleg 134 kisgyermek tölti ott a meghatározó óvodai éveit, háromtól hat-hét éves korig.Ha a rápillantunk az udvar papírból készült fecske díszeire, akkor a jövő nemzedékének szimbólumát láthatjuk meg bennük. Mert a fecske a szabadság, a szép nevelés szimbóluma, úgy gondolom azt jelenti, hogy érdemes a gyerekeket helyes útra terelni, irányt mutatni nekik. Mostanra a különösen fontos környezettudatosság alapjaira helyezve– válaszolta lapunknak Korom Éva, az intézmény vezetője arra a kérdésre, vajon mit üzen egy ilyen napon a múlt a jelen családjainak, az óvoda munkatársainak. 

Hozzátette még: a kor eszményének, szellemének megfelelő gyermeknevelés folyt a mindszenti óvodában. A huszadik század elején még leginkább kis felnőttként élték mindennapjaikat a gyerekek, mostanra sokat változott a világ.

Mozgalmas, kihívásokkal teli mindennapjainkban, a számtalan felkínált pedagógiai módszer tükrében a gyerekek nevelésében gyakran bizonytalanodnak el a szülők. Fontos, hogy az óvodapedagógusok támogassák őket ebben a helyzetben. Az egyéni sajátosságokra figyelő munkával, a személyes fejlesztő foglalkozásokkal az itt dolgozók és a családok közötti viszony minden korábbinál szorosabbra fonódik. A feltétlen bizalom, a kölcsönösség nélkül nem működne hatékonyan a munkánk - mondta Korom Éva. Majd hozzátette: őt intézményvezetőként szintén a szabadságban, az egyéni szakmai munka felelősségében hisz. Felülről koordinált egységes rendszer helyett munkatársai például szabadon választhatják meg az újonnan érkező gyerekek szeptemberi beszoktatásának módját. Így érvényesülhet kollégái szakmaisága, az egyéni pedagógiai hangsúlyoké lehet a főszerep.

A gyerekek délután nem csupán az intézmény születésnapját, a madarak és fák napját is ünnepelték. Gyerekkoncerttel, sok-sok játékkal és mókával. Szülői, óvónői tekintetekkel kísérve, ám mégis szabadon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában