Szegedi hírek

2022.05.20. 18:07

Átadták a városi kitüntetéseket Szeged Napján – Fotók

Már hivatalosan is Szajbély Mihály Szeged idei díszpolgára, miután átvette a kitüntetést Botka Lászlótól pénteken, a Szeged Napja ünnepségen, a városháza előtt. Pro Urbe díjat Boldogkői Zsolt és Duda Ernő, kapott. Szeged Emlékéremmel pedig Szeri Istvánt, Szilágyi Annamáriát és posztumusz Deli Albint ismerték el.

Suki Zoltán

Szajbély Mihály lett idén Szeged díszpolgára. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A tűző napon, a városháza előtt tartották tegnap az idei díszközgyűlést Szegeden, ahol átadták a díszpolgári címet, a Pro Urbe díjakat és a Szegedért Emlékérmeket is. Az ünnepélyes zászlófelvonás, és a Tiszavirág Néptáncegyesület Felnőtt és ifjúsági férfi tánckarának műsora után Botka László köszöntötte az ünneplőket és a díjazottakat. A polgármester egyebek mellett arról beszélt, hogy az elmúlt két év viszontagságai után most nagyszerű érzés újra együtt ünnepelni.

 

Emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évben Szegednek, ahogy az országnak és az egész világnak korábban nem látott kihívásokkal kellett megküzdenie. Szerinte kevés olyan város van az országban, amelyik ilyen nehéz körülmények között is fejlődni tudott.

Botka László az ünnepi beszédéből sem hagyta ki a kormány bírálatát. Azt mondta, hogy a járvány mellett a központi megszorítások is megkeserítették az elmúlt két évben a mindennapokat, de szerinte Szeged a világjárvány és a gazdasági válság ellenére sem torpant meg az elmúlt időszakban, ezután felsorolta a nagyobb részben uniós pénzekből felújított bölcsődéket, óvodákat és iskolákat. Hozzátette azt is, hogy szerinte az állami szociális ellátórendszer megszűnt, Szeged idén 1 milliárd 200 millió forintot szán a rászorulók támogatására.

Ezután rátért az ünnepség valódi céljára, és először a mellette és felesége mellett ülő Szajbély Mihálynak, az SZTE Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék alapítójának adta át a díszpolgári címet.

A város új díszpolgára után Boldogkői Zsolt molekuláris biológus és Duda Ernő immunológus, genetikus vehette az a Pro Urbe díjat.

A Szegedért Emlékérmet pedig idén Szeri István, a Tisza Volán egykori vezérigazgatójának, Szilágyi Annamária színművésznek adta át a polgármester. Ugyancsak Szegedért Emlékéremmel ismerték el posztumusz Deli Albin hagyományőrző munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!