Vezető hírek

2022.05.27. 17:02

Vásárhely kilép a többcélú kistérségi társulásból

Kovács Erika

A rendkívüli közgyűlésen 16 nyílt napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhely kilép a szociális intézményeket működtető többcélú kistérségi társulásból, januártól önkormányzati fenntartású intézményben látja el a feladatot – a pénteki rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről. A képviselő-testület ülésén 25 százalékkal megemelték a parkolási díjakat is.

Elfogadta a közgyűlési többség az önkormányzat 2021. évi zárszámadását. Elköszöntek Varga Jánosné könyvvizsgálótól, aki 21 évig kísérte végig a város és intézményei, illetve cégei pénzügyi tevékenységét. A rendkívüli közgyűlésen új könyvvizsgálót is választottak.

A közgyűlési többség döntött a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulásból való kilépésről.

Mind a szervezeti kereteket, mind a szakmai munkát tovább vinnénk, viszont ennek az anyagi feltételei akkor biztosíthatóak jobban, ha a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás égisze alatt működő szociális intézményeket saját ellátásba vonjuk, mint a bölcsődéket, amelyeket már korábban kiszerveztünk – mondta a rendkívüli közgyűlésen Márki-Zay Péter, aki szerint legalább 100 millió forintot spórolhat ezzel a város. A polgármester azt állította, van olyan tagtelepülés, amely tagdíjtartozást halmozott fel.

Kis Andrea, jogköreitől megfosztott alpolgármester bízik abban, hogy az önkormányzat már elkészítette az ütemtervet, hogy melyik feladatot mikorra kell elvégezni a kilépéssel és az új intézmény megszervezésével kapcsolatban. Arra emlékeztetett, a bölcsőde esetében is 9,5 hónapig tartott a kiszervezés, itt pedig csak fél éve lenne a városnak a feladatok megoldására.

Benkő Zsolt fideszes képviselő furcsállta, hogy bár a többcélú kistérségi társulás és az azt működtető Kapcsolat Központ tevékenységével kapcsolatos beszámolók az elmúlt hónapokban többször is a közgyűlés előtt voltak, eddig nem esett szó arról, hogy az önkormányzat önálló szociális intézményt kíván létrehozni. 

Az érintett települések polgármesterei sem tudtak erről. Szerinte előkészítetlen az ügy és hatásvizsgálat sem készült. Kiderült, június 8-ra hívtak össze egy társulási ülést, ahol Hódmezővásárhely kilépése és intézményalapítási terve lesz a téma.

A közgyűlés július 1-jétől 25 százalékos parkolási díj emelésről is döntött. Egy óra várakozás 200 helyett 250 forintba kerül majd. A zöld rendszámú autók eddig érvényben lévő ingyenes parkolási lehetőségét pedig megszüntetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!