Szegedi hírek

2022.07.01. 10:52

Zöldségcsomagolási munkák áfájával csaltak egy szeged környéki cégnél

A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a két férfinak, akik zöldségcsomagolási munkák áfájával csaltak és okoztak vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

delmagyar.hu

Illusztráció: Knap Zoltán / MW

 indítványozta a főügyészség


 

A megalapozott gyanú szerint egy Szeged környéki településen működő zöldség-gyümölcs kis-és nagykereskedelemmel foglalkozó cég ügyvezetője 2018. évtől kezdődően színleg számos alvállalkozót vett igénybe az értékesített termékeik csomagolására.

Egyes alvállalkozók a valóságban sosem végeztek a cégnek munkát, míg más cégek a csomagolásra fordított óraszámokat átváltották a csomagolt zöldség súlyára illetve darabszámára, s számláikat eszerint állították ki a megrendelő felé, így leplezve, hogy az nekik valójában nettó órabérben fizet.

Az alvállalkozó cégek sem a kiállított számlák áfa-tartalmát, sem a munkavállalók utáni járulékokat nem fizették meg, a dolgozókat sok esetben be sem jelentették, vagy ha mégis, az eleve a kereskedő céghez történt.

A zöldség-gyümölcsértékesítő cég az alvállalkozói számlákat befogadta, majd azok ÁFA tartalmát adóbevallásaiban levonásba helyezte, ezáltal 2018. júliusa és 2021. decembere közötti időszakban 111 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A minősített költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználása vétsége miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a gyanúsítottak letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója fog dönteni a mai napon megtartott ülésein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában