Próbaüzem zajlik

2022.08.10. 20:00

Gyárlátogatás az ásotthalmi batátacsipszüzemben: féltve őrzik a technológiát

Már a próbaüzem zajlik az ásotthalmi batátacsipsz-manufaktúrában, ahová szerdán mi is ellátogattunk. A technológiát féltve őrzik. Többen figyelmeztették az ásotthalmiakat, vigyázzanak, nehogy ellopják tőlük. Az egyik helyiségen mi is csak csukott szemmel mehettünk át.

Arany T. János

Próbaüzem zajlik a tavaly év végén átadott az ásotthalmi batátacsipszüzemben. Egyforma kis négyzetként kerülnek ki a csipszdarabok a sütőből. Fotó: Török János

– Sokan pályáznak rá, ezért a gyártási folyamatról inkább ne beszéljünk – mondja Kovács Anita élelmiszermérnök, az ásotthalmi batátacsipszüzem üzemvezetője, projektmenedzsere és termékfejlesztője, azaz mindenese. A gyártási technológiáról már sokan szerettek volna többet megtudni, eddig sikertelenül. Amikor a közelmúltban gasztronómiai napot szervezett a szegedi Hunguest Hotel Forrásban a Dél-alföldi Gasztronómiai és Turisztikai Egyesület, többen figyelmeztették az ott kiállító ásotthalmiakat, ne mondjanak senkinek semmit a gyártásról, mert ellopják tőlük a technológiát.

Négy év munkája

A Pipas’ Chips márkanévre hallgató ásotthalmi batátacsipsz története nem tegnap kezdődött és már többször írtunk róla lapunkban. Az üzem megvalósítása négy év munkájának és több pályázati forrásnak köszönhető. Az első része, egy hűtő-tároló csarnok 50 milliós TOP-os pénzből készült el. Ehhez csatlakozva nyertek csaknem 200 millió forintot a gazdaságfejlesztési program részeként a Belügyminisztériumtól, amiből folytatták az üzem megépítését. Még ez sem volt elég, további 100 millióra volt szükség.

A munkafolyamatok

A Béke utca végén álló üzemben jelenleg próbagyártás zajlik és az egyik helyiségben, az előkészítőben újrahúzzák a padló műgyanta borítását. Közben pedig egy újabb pályázati forrásnak köszönhetően napelemeket szerelnek fel a tető déli oldalára. Kovács Anita vezetésével jártuk végig a munkafolyamatokat. A hűtőkamrából az előkészítőbe, egy mérlegre vezet a zöldség útja, ami az átadóablakon keresztül érkezik meg a következő helyiségbe, ahol megmossák, majd lekoptatják, leszedik a külső héját. Ezután következnek azok a titkos technológiai eljárások, amikről tilos beszélni, majd meg is érkeztünk a következő helyiségbe, ahol végre megpillantjuk a kész terméket.

Egyforma kis csipsznégyzetek

Ez pedig a szárító, ahol a szilikon lapokról egy alkalmazott szedi le a csinos, egyforma kis csipsznégyzeteket. 

– Előttünk még senki nem csinált ilyet. Mindent nekünk kellett kitalálnunk, amiben egy budapesti séf, Várvizi Péter segített nekünk. A lényeg, hogy ez egy minden mentes termék és nem olajban készül, ezért rendkívül egészséges – mutatta az élelmiszermérnök. Innen a végső állomásra, a csomagolóba kerül a termék, ahol előbb bezacskózzák, majd ízléses papírdobozba csomagolják. 

Külföldről is érdeklődnek

Az ásotthalmi batátacsipsz-manufaktúrában egy hónap alatt három tonna zöldséget tudnak feldolgozni. Nemcsak batátából készül csipsz, répából, burgonyából, céklából is előállítják. A felvevőpiac feltérképezése folyamatban van, az ásotthalmiak derűlátók. A diétás étrenddel foglalkozó hazai cégek mellett külföldről is érdeklődnek Ásotthalom büszkesége iránt. 

Válasz a klímaváltozásra

– Egészséges, kézi munkával készül, munkahelyteremtő. Tizenkét embernek ad munkát és az itt fellelhető gyökérzöldségeket dolgozzuk fel, amivel a klímaváltozásra is reagálunk – foglalta össze a termék és az üzem fő jellemzőit Papp Renáta, Ásotthalom polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában