Felmérték az energiafelhasználást

2022.08.11. 16:15

Így spórol Makó a rezsin

Bő egy hónapja hírül adtuk: a makói városvezetés felméri az önkormányzati cégek, intézmények energiafelhasználását, és ennek alapján igyekszik a takarékos működést elősegítő lépéseket tenni. Most arról számoltak be a városházán, milyen eredményt hozott az energetikus szakember vezetésével lezajlott vizsgálat.

Szabó Imre

A városházi sajtótájékoztató előtt a résztvevők az adatokat egyeztetik. Fotó: Szabó Imre

Mint annak idején megírtuk, az önkormányzatoknak egy június 17-ei kormányhatározat értelmében a továbbiakban nem jár a kedvezményes rezsidíj, ez csak a lakosság számára marad meg – ezért volt szükség az intézkedésre. A felmérés arra irányult, miként lehet észszerűsíteni a földgáz- és az áramfelhasználást a városi tulajdonú ingatlanokban. A vizsgálat eredményéről Farkas Éva Erzsébet polgármester, Siket Tibor beruházási csoportvezető és az önkormányzat energetikusa, Túri Dániel számolt be. Mint a csütörtök délelőtti városházi sajtótájékoztatón elhangzott, a szükséges felméréseket minden önkormányzati cég és intézmény estében felmérték; a munkába ezek vezetőit is bevonták. 

A városnak 9-10 olyan épülete van, amelyeknek nagy az energiafelhasználása. A takarékosság egyik módja az, hogy az vezetők protokollt dolgoztak ki egyes intézményekben a takarékos energiafelhasználásra, beleértve ebbe például a nyitvatartás esetleges módosítását, vagy a fűtés szabályozását. A spórolás másik módja, hogy október 15-től bizonyos épületekben a fűtési szezon idejére szünetelni fog a munka, és ezeket átcsoportosítják más, hatékonyabban fűthető épületekbe. Ennek egyik példája, hogy a különböző kulturális rendezvényeket a földgázzal fűtött múzeum helyett inkább a termállal melegített könyvtárban fogják megtartani, a nyugdíjas klubok összejöveteleit pedig a Hagymaházban tartják meg – ez utóbbi szintén csatlakoztatva van a távhőrendszerre. Bizonyos irodákat is átköltöztetnek a távfűtött főtéri irodaházba. 

Több önkormányzati épület esetében megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a földgázt geotermikus energia váltsa fel. Ez azt jelenti, hogy rákötik a távhőrendszerre. Az elektromos áramfelhasználás csökkentésére vagy teljes kiváltásra pedig napelemeket telepítenek számos intézménynél, például az óvodákban és a bölcsődékben. Kicserélik a hajléktalanszálló régi, gazdaságtalanul üzemelő kazánját, a Városgazdálkodás műhelyeit pedig egy csarnokba vonják össze, ahol gázfűtés helyett vegyes tüzelésű kazán adja majd a meleget. Még magán a távfűtésen is tudnak spórolni, itt ugyanis jelenleg a hőt 80 százalékban termálvízzel állítják elő, de a működés optimalizálásával ezt az arányt fel lehet vinni 90-re, ami által a teljes itteni gázfogyasztás felét meg lehet takarítani. 

Segít majd a város

Az önkormányzat felmérése szerint a 11 ezer makói ingatlanból 1800 fatüzelésű, 900 és 1000 közötti a távfűtöttek száma, a többiben földgáz biztosítja a meleget. A képviselő-testület – várhatóan augusztus 31-én – rendkívüli ülést tart majd, amelyen egyrészt döntés születhet egy helyi energiatakarékossági beruházásokat finanszírozó alapról, másrészt egy olyan pénzügyi keretről, amiből a válság miatt nehéz helyzetbe került embereket tudják támogatni. Ennek részleteit most dolgozzák ki szakemberek közreműködésével. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában