A társasági élet színtere hiányzik a helyieknek

2022.08.12. 20:01

Bezárt az utolsó baksi kocsma, a Memphis

Bezárt az utolsó baksi kocsma, a Memphis. Már nem érte meg üzemeltetni, állítólag százforintos bolt lesz belőle. A helyiek a kocsmát mint a társasági élet színterét hiányolják. Ideiglenes szükségmegoldásként az egyik Fő utcai boltban bandáznak, de ezt meg a környékbeliek nem nézik jó szemmel.

Arany T. János

Ha nincs kocsma, a bolt is megteszi. A baksi kocsma bezárásával a Fő utcán lévő Erika ABC vált a közösségi élet helyszínévé. Fotók: Török János

– De névtelenül mondom – mondja János a Baks főutcáján lévő Erika ABC teraszán, ami néhány háznyira van a nemrég bezárt kocsmától, a Memphistől. Péntek délelőtt ketten álldogálltak itt, János mellett József ült, aki saját kempingszékét hozta el, hogy le tudjon pihenni. Pedig itt igazából le se szabad ülni.

Az egész úgy kezdődött, hogy bezárt a falu utolsó kocsmája. Volt egy másik is nem messze, szemben, a buszfordulóban, ami már évek óta megszűnt. A falu másik vége felé van ugyan egy Tisza névre hallgató vendéglő, de annak jelentősen magasabbak az árai, illetve oda nem mindenkit engednek be, jelentősen más a vendégkör. Ezt János megpróbálta politikailag korrekt módon körülírni, végül ennél a megoldásnál maradtunk.

Forrás: Török jános

– A kocsma lenne a társasági élet színtere. Nincs kocsma, nincs közösségi hely. Nincs egy olyan hely, ami arra szolgálna, hogy ki tudjunk ülni beszélgetni. Elvitették innen a padokat. Nézzék meg, a saját horgászszékét hozta – mutatott Józsefre. A kocsma bezárása arra kényszerítette az embereket, hogy Godics Antalné Erika boltjában vegyék meg és fogyasszák el az innivalót. Ez azonban több ok miatt is szúrta a környékbeliek szemét, fel is jelentették a boltost. Egyrészt állítólag nagy volt a társaság és a zaj, másrészt pedig ugye nem megoldott a mellékhelyiség ügye, így a bolt fogyasztó vendégei a környékben végezték el a dolgukat, körbepisilték a környéket. Ezért is hiányolnak egy vécét a szemben lévő buszmegállóból.

Forrás: Török János

– Bejövünk, megdumáljuk a dolgokat, ez hiányzik nekünk – mondja János. A bolt udvarán felfordított műanyag üdítős rekeszek szolgálnak alkalmi ülőhelyként. A tulajdonos úgy fogalmaz, szeretné, hogy valami alakuljon, ami azt jelenti, hogy arra törekszik, legálisan fogyaszthassanak nála a vásárlók. Az ügyben hamarosan konkrét lépéseket szeretne tenni. Amint véget ér a nyári igazgatási szünet a polgármesteri hivatalban, már neki is fog az ügyintézésnek.

Az eredeti Memphis

Memphis, Shelby megye székhelye Tennessee állam délnyugati részén helyezkedik el. Memphis a Mississippi folyó fölé emelkedik a Wolf folyó torkolatánál. Tennessee állam legnagyobb, legnépesebb városa; az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részének második legnagyobb városa, valamint a 18. legnagyobb város az USÁ-ban. A városban, vagy az azt környező területen élt Elvis Presley és Johnny Cash.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában