Pitvaros háziorvosa évtizedek óta gyógyítja a betegeket

2022.08.14. 16:21

Átadták a Kiss Ferenc-díjat, díszpolgárt avattak, aranylakodalmas házaspárokat köszöntöttek Pitvaroson

Idén Kovácsné Komlóssy Csilla Emesét tüntette ki a díszpolgári címmel Pitvaros képviselő-testülete. Az ünnepségen felszelték az új kenyeret is.

Kovács Erika

A település háziorvosa, Kovácsné Komlóssy Csilla Emese vehette át Radó Tibor polgármestertől a díszpolgári címet. Fotó: Kovács Erika

Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök celebrálta a búcsúi szentmisét vasárnap Pitvaroson, a Nagyboldogasszony templomban. A misén és az azt követő önkormányzati ünnepségen részt vett Pitvaros testvértelepülése, Pozsonyvezekény küldöttsége is. A templomi alkalmon átadták a Kiss Ferenc, a templom első plébánosa tiszteletére alapított díjat, amelyet idén özvegy Árgyusi Ferencné Táncos Erzsébet és Szabó Béla, posztumusz pedig Kondé Imréné Kűrti Mária és idős Fülöp Kálmánné Nagy Erzsébet kapott.

A szentmise után a templom falán 2017 nyarán elhelyezett „Fehérlaposok”, vagyis az 1947/48-ban a Felvidékről kitelepített családok névsorát tartalmazó táblát koszorúzták meg. Radó Tibor, Pitvaros polgármestere elmondta, a márványtáblán szerelő családokat erőszakkal szakították ki az addigi életterükből. Az utókornak kötelessége emlékezni arra, amit át kellett élniük.

– Nagyszüleink, szüleink, tapasztalták meg a kitelepítést, közülük többen még ma is velünk vannak. Településünket érintette legjobban Magyarországon a kitelepítés borzalma. A kegyetlen esemény meghatározza a mai Pitvaros sorsát is – hangsúlyozta. Kiemelte azt is, nemcsak a rosszra kell emlékezni a kitelepítés kapcsán.

– Gondoljunk arra is, hogy családjaink ezt túlélték, velem együtt sokan a kitelepítésnek köszönhetjük, hogy pitvarosiak lehetünk. Édesanyám kislányként került ide a családjával Gútáról, itt töltötte gyermekkorát, itt alapított családot, ennek köszönhetem, hogy itt vagyok. Sokaknak alakult így az élettörténete. De az óhazát nem feledjük soha mi, utódok sem – mondta.

Az ünnepség a Petőfi téren, a kopjafánál folytatódott az önkormányzati ünnepséggel. Pitvaros képviselő-testülete idén Kovácsné Komlóssy Csilla Emesét, a település háziorvosát tüntette ki a díszpolgári címmel. A doktornő évtizedek óta gyógyítja a helyi lakosságot. A díj átvételekor azt mondta, amíg az ereje engedi, tovább folytatja a munkát.

Két aranylakodalmas házaspárt is köszöntöttek, Nagy Imrét és feleségét, valamint Csicsely Pált és feleségét, akik 50 évvel ezelőtt kötötték össze életük fonalát.

Az ünnepség a Megbékélés kopjafájánál, a Kitelepítés emléktáblájánál és a világháborús emlékműnél koszorúzással folytatódott. Ezt követően Csonka Zsuzsanna evangélikus lelkész és Kasuba Róbert katolikus plébános megáldották az új kenyeret és az új bort, amit a jelenlévők meg is kóstolhattak.

Címkék#Pitvaros

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában