Minden is

2022.09.27. 19:43

Lőfegyver és bankkártya is van a körözési listán

Egy éles pisztoly és egy gáz-riasztó fegyver is rajta van a rendőrség körözési listáján. Azonban a Szegedi Rendőrkapitányság nemcsak ennek a két fegyvernek a körözését rendelte el, hanem több mint ötszáz mobiltelefonét és laptopét is. De az is jó lenne, ha kiderülne, hogy hol lehet 172 darab bicikli.

Suki Zoltán

Több mint ezer eltűnt tárgyat keres csak a szegedi rendőrkapitányság. Kép:police.hu

Kevesen tudják, hogy a rendőrség az eltűnt embereken, vagy a szökésben lévő bűnözőkön kívül egy sor más dolog körözését is elrendelheti. A Szeged Rendőrkapitányság is közzéteszi ezeket a rendőrség honlapján, és egészen meglepő számokat közöltek néhány dologról. Keresnek például 34 darab fizetőeszközt, vagyis bankkártyát, van amelyiket már 2017 óta. De szerepel a listán három szivattyú és egy betonkeverő is, valamint egy éles pisztoly és egy gáz-riasztó fegyver is rajta van a rendőrség körözési listáján.

Nem meglepő módon a legtöbb egyedi azonosítóval rendelkező dolog elleni körözés valamilyen okmánnyal kapcsolatban van kiadva. Megdöbbentő lehet a szám, de ezekből összesen 1191-et keresnek. Ezek között van személyi igazolvány, lakcímkártya, útlevél, forgalmi engedély, de még vagyonőri igazolvány is. A második legtöbb elvesztett vagy ellopott tárgy viszont már egyáltalán nem meglepő módon a mobiltelefon, vagy a laptop.

Ezeket hivatalosan „egyéb egyedi azonosítóval rendelkező dolognak” nevezik, és összesen 523 darab tűnt el valahogy Szegeden.

Érdekes, hogy a rendőrök a háztartási eszközök közé sorolják a bicikliket, az órákat és a fényképezőgépeket, illetve azok tartozékait is. Ezekből jelenleg 172-őt tartanak eltűntként nyilván. A legnagyobb része ezeknek természetesen bicikli.

Ha valaki tovább keresgél a listán még felfedezhet egy eltűnt mopedet, és egy autórádiót is.

Az imént felsorolt tárgyak jó részét egészen nyilvánvalóan elvesztette a tulajdonosa, a rendőrség éppen ezért nem is azt írja, hogy mikor lopták el, hanem, a „dolog helyének ismeretlenné válásának időpontját” említi.

Azonban ez a lista is mutatja, hogy az utóbbi időben egyre több olyan bejelentés érkezik a rendőrségre, hogy az emberek különböző helyeken elveszítették értéktárgyaikat.

A bejelentések szerint a pénztárcákat, mobiltelefonokat, táskákat, iratokat közterületi padokon, játszótereken, vagy boltok, szórakozóhelyek pultjain, áruházak bevásárlókocsijában felejtették, esetleg zsebükből kirántva veszítették el. Ezeket a tárgyakat a legtöbbször járókelők vagy vásárlók találják meg, és magukhoz veszik anélkül, hogy bármit tennének a tulajdonos felkutatása érdekében, vagy leadnák azokat a talált tárgyak osztályára a helyi polgármesteri hivatalokban.

A megtalálók sokszor nem tudják, hogy a talált dolog le nem adása, törvénysértő. Az eset lehet jogtalan elsajátítás, de lehet lopás is.

A rendőrség szerint a tárgyak elvesztése, illetéktelen kezekbe kerülése egyéb bűncselekményhez is vezethet. Ha például az elhagyott tárcában volt az igazolvány és a kulcsok, a megtaláló dönthet úgy, hogy bemegy a házba, és ellop mindent, amit talál. Hasonló a helyzet a bankkártyákkal, főleg, ha a PIN-kód is mellettük van. Ilyenkor a kártyát természetesen azonnal le kell tiltani. Ami pedig a legfontosabb: ha valaki készpénzt talál, azt sem tarthatja meg, le kell adnia a rendőrségen. A talált dolog akkor lehet a megtalálóé, ha a tulajdonos egy éven belül nem jelentkezik érte.


 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában