Szegedi hírek

2022.10.02. 13:51

Charlie koncert és körmenet is volt a tápai búcsún - Galéria

Idén is háromnapos volt a tápai búcsú, ahol pénteken a művelődési házba, szombaton a Búcsú térre, vasárnap pedig a templomban várták a látogatókat. Szombaton egy kis eső zavarta meg a rendezvényt, de a Charlie koncerten így sokan voltak, ahogy a vasárnapi körmeneten is.

Suki Zoltán

Az ünnepi körmenet volt a búcsú záróeseménye. Fotó: Török János

Már hosszú évek óta rendezik meg a Tápai búcsút, ami ezúttal is háromnapos volt, számtalan változatos programmal. Pénteken a gyerekeknek kedveztek leginkább a szervezők, hiszen a Heller Ödön Művelődési Házban tartották a Magyar Népmese napját, amit igazából nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is élveztek. Ez persze a magyar népmeséket ismerve, nem is csoda. Közben nyílt egy kiállítás Benedek Elek meséihez készített illusztrációkból, majd Baranyi Ildikó mesélt a bergengóciai utazásról.

Ezzel párhuzamosan zajlott a sütisütő verseny, amit még mindig a gyerekek élveztek a legjobban. A lelkes nevezők sós és édes süteményt készíthettek, a harmadik kategória pedig a krumplis lepény volt.

Szombaton viszont már kimozdultak a tápéiak a művelődési házból, és birtokba vették a Búcsú teret. Igaz, az időjárás közbeszólt, és egyáltalán nem volt kegyes az indulókhoz, hiszen a délelőtti viszonylag nagy meleg után leszakadt az ég, és ömleni kezdett az eső. Éppen emiatt végül törölték a szintén hagyományos menettáncot, és a Búcsú térre tervezett néptánccsoportok fellépését is.

Estére viszont kisimult az időjárás, és Charlie már majdnem jó időben érkezett Tápéra. A legendás rockzenész, akinek lehetetlen megtippelni az életkorát, megtöltötte a Búcsú teret, teltházas koncertet hozott össze, a már jól ismert slágerekkel.

A program része volttermészetesen a búcsúi felhozatal. Vagyis volt minden, mi szem szájnak ingere, a kürtőskalácstól kezdve a gumicukron át az egyéb édességekig. És persze nem maradhatott el a körhinta és a dodzsem sem. Viszont az feltűnő volt, hogy sokkal kevesebb árus települt ki, mint a korábbi években.

A szombati nap zárása, a Charlie koncert után vasárnap ünnepi szentmisével és körmenettel zárult a háromnapos esemény. A misén Biacsi József ásotthalmi plébános többek között arról beszélt, hogy Ásotthalmon többször hozta fel példának a tápai gyülekezetet, hiszen ott mindig sokan vannak. A plébános beszélt arról is, hogy a próbatétel az angyaloknál és az embereknél is ugyanaz. Isten akkor mutatja meg, hogy megérdemlik a kegyelmet, ha nehéz körülmények között is hűnek bizonyulnak. A plébános kitért arra is, hogy vannak olyan teológusok, akik szerint az angyalok csak „mesés elemek”. De szerinte ez nem igaz, az angyalok szellemi lények, aki Isten világát teljesítik ki. A mise után körmenet indult, amivel véget ért az idei tápai búcsú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában