Szegedi fotográfusok

2022.10.04. 19:55

Nőként egy férfias szakmában - Frank Yvette fotóriporter mutatkozott be az Agórában

Több mint húsz éven át gyönyörködhettek olvasóink Frank Yvette fotóriporter fényképeiben, aki kedden hivatásának titkos berkeiben kalauzolta közönségét. Bár nőként hajdani oktatója óvva intette a fotós szakmától, filigrán alkata ellenére bátorsággal és leleménnyel minden kihívást megoldott, vagy éppen megtoldott. Olykor konkrétan egy létrával.

Koós Kata

Lapunk egykori fotóriporterével, Frank Yvettel Dömötör Mihály fotográfus beszélgetett. Fotó: Török János

Lapunk egykori fotóriportere, Frank Yvette volt a Szegedi fotográfusok sorozat vendége kedden. Az est elején kiderült, feltehetően génjeiben örökölte a fotós tehetséget. Nagyapja ugyanis szintén fotózással foglalkozott az 1940-es években. 

Yvette kiskamasz korában, egy osztálykiránduláson készítette első fényképeit, majd művészi pályára készült. Hajdani középiskolai kémia tanára invitálta egy fotós diákszakkörbe, ahol sorsa megpecsételődött. Fényképész végzettséget szerzett, majd egy fotós üzletben lett gyakornok. Oktatója két hónap után eltörte a lábát, így szinte azonnal a szakmai mély vízbe hullott. Tanára többször óvva intette, hogy nem nőnek való pályát választott, Yvette elszántságát azonban cseppet sem csorbították szavai. Sőt, noha már a műtermi fényképek is feladták számára kezdőként a leckét, mégis többet akart. A tanulásvágy a Délmagyarország fotóriporteri csapatába vezérelte, ahol több mint két évtizeden át örvendeztette meg az olvasókat érzelemdús és kreatív képeivel. 

Fotós: Török János

Noha nőként egy alapvetően férfias hivatást választott, hiszen fotóriporterként nem ritkán kell extrém helyzetekben, fagyban, hóban, sárban helytállni, porban ülni-hasalni, de bátorsággal, elhivatottsággal és leleménnyel minden kihívást megoldott, vagy éppen megtoldott. Olykor éppen létrával, amikor 155 centiméteres magassága miatt nem látott ki a tömegből a Hídivásárban. Rögvest a borfesztivál felé vette az irányt, ahol lajtorját kölcsönzött, és már el is készülhetett a nem mindennapi látványt megörökítő fotó. 

Mindig azt kívántam, hogy csak legalább öt centiméterrel lettem volna magasabb. Biztos ezért szeretek felülről fotózni

 – mondta Frank Yvette. Mire a közönség vélhetően egyöntetű véleményét suttogta valaki: „jóból kicsit adnak”. 

Fényképeinek sokszínű válogatását is bemutatta az est során, szívének legkedvesebb témáit megörökítő fotókkal érkezett. A balett eleganciája és gyönyörűsége, a legszebb szegedi épületek méltósága, a Tisza ezer arca, valamint a szegedi papucs születése mellett a műtők és építkezések kívülállók számára titkos berkei is megnyíltak a közönség előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában