Barbara, Adorján és Aldvin, az első helyezett csapat

2022.11.29. 14:00

Mórahalmi győzelem a természetvédelmi versenyen

Első helyezést ért el a Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola csapata a Teodorovits Ferenc Kistérségi Természetvédelmi Versenyen. Csak a galagonya izzasztotta meg őket.

Arany T. János

A kistérségi természetvédelmi verseny első helyezett csapata. A mórahalmi általános iskola diákjai – Király Aldvin, Mohai Barbara és Szélpál Adorján – a galagonya termését vizsgálják. Felkészítő tanáruk Murányi Gabriella volt. Fotó: Karnok Csaba

A legnehezebb feladat a fafajok és a madarak felismerése volt. Ebben egyetértett Király Aldvin, Mohai Barbara és Szélpál Adorján, akik első helyezést értek el az Ásotthalmon megrendezett Teodorovits Ferenc Kistérségi Természetvédelmi Versenyen. 

A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola hatodikos és hetedikes tanulói megismerték Teodorovits Ferenc, az ásotthalmi erdészeti szakiskola igazgatójának életét, a lakóhelyük védett természeti értékeit magába foglaló Körös-éri Tájvédelmi Körzetet. A versenyen a homokháti kistérség 29 védett területének élőlényeit kellett képről, jellemzés alapján felismerni, elhelyezni őket a megfelelő élőhelyen, az élőhelyet pedig a vaktérképen.

– Megismerkedtek a zákányszéki Lódri-tóval, az öttömösi Baromjárással, az átokházi tőzegbányával, a pusztamérgesi láperdővel. Az élőlények közül igazi kedvenccé vált a kornistárnics, az egyhajúvirág, a vidra, a zöld gyík – sorolta Murányi Gabriella tanárnő.

– Feladta a leckét tanulóimnak eligazodni környezetünk fáinak útvesztőiben. A legnagyobb fejtörést a juhar- és hárs fajok megkülönböztetése okozta, de nagy élményt jelentett az ehető termések kóstolása, mint például az egybibés galagonya és a nyugati ostorfa. Az ásotthalmi ORCHIS Természetvédelmi Egyesület által hirdetett megmérettetés a környezet természeti értékeinek megismerésére ösztönzi a versenyre jelentkező iskolák csapatait.

A fiatalok azt mondták, a legjobb az volt a versenyen, hogy kaptak finom pogácsát, száz százalékos narancslevet és csokoládét. Felkészítő tanáruk, Murányi Gabriella segített komolyra fordítani a szót. Tőle megtudtuk, számára azért volt hatalmas élmény a győzelem, mert a diákok maguk jelentkeztek és az egyik csapattag megbetegedése után sikeresen szerveztek be a fiúk be egy új harmadik tagot, Barbarát. A gyerekek szabadidejüket felhasználva készültek, miközben igazi csapattá váltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában