Huszonhat éve jár vissza a nemzetközi kiállításra Gyuris László

2023.01.28. 08:40

Forradalmi fagylaltgépet hoznak Riminiből

Európa legnagyobb nemzetközi kézműves fagylalt, cukrászati, sütőipari és kávé kiállításán járt kollégáival a hét elején Gyuris László mestercukrász Riminiben. Nem jöttek haza üres kézzel.

Arany T. János

26 éve jár Európa legnagyobb cukrászipari kiállítására Riminibe Gyuris László mestercukrász. Idén egy forradalmi fagylaltfőzőgépet próbáltak ki, amellyel rengeteg áramot lehet spórolni. Fotó: Karnok Csaba

Idén 44. alkalommal rendezték meg Riminiben a Sigep Nemzetközi Kézműves Fagylalt, Cukrászati, Sütőipari és Kávé kiállítást. A szakmai rendezvények 26 éve visszatérő látogatója a szegedi mestercukrász, Gyuris László, aki idén is két országosan ismert kollégájával, a Daubner Cukrászda vezetőjével, Daubner Györggyel és a cukrász szakma doyenjével, Jagyutt Péterrel indult el a több mint kétezer kilométeres útra.

Tizenhat akkora csarnokot kell elképzelni, mint az újszegedi sportcsarnok. Az ezeket összekötő kisebb épületekben szintén vannak kiállítók. Idén úgy tele volt a kiállítás, hogy egy tűt sem lehetett leejteni. Ennyi fagylalt még soha nem volt, csak azzal volt tele hat csarnok. Akkora léptékek vannak, ami itthon elképzelhetetlen – mesélte a cukrász, aki vasárnap indult és szerda este ért haza.

Fotó: Karnok Csaba

Mindig van valami csodája a kiállításnak. Idén az energiahatékonyság volt a középpontban. Egy német cég forradalmi technológiát mutatott be. A fagylaltfőzés óriási energiát igényel, ez a berendezés azonban az eddig felhasznált elektromos áram negyedét felhasználva főz meg ugyanannyi fagylaltot. Súrlódással és gőzzel főzi meg a fagyit – magyarázta a szakember, aki hőmérővel felszerelkezve vizsgálta a gép működését Riminiben.

Mivel egy ilyen gép hatalmas összegbe kerül, a gyártó még arra is biztosít lehetőséget, hogy az érdeklődők vásárlás előtt kipróbálhassák. Gyuris a fővárosi Daubner cukrászda vezetőjével összefogva azt kérte, a kereskedő két napra vigye el a budapesti cukrászdába a gépet, ahol külön villanyórával és a saját hozzávalókkal kipróbálják élesben.

A jövő héten viszem én is föl az alapanyagot és főzzük a fagyit – mondta a szegedi cukrász. A kiállításon rengeteget kóstoltak is. Gyuris azt mondta, ennyire finom pisztáciát még nem evett, sok lehetőséget lát benne.

Minden újdonság itt látható

A Sigep kiállítás több mint 40 éve a teljes szektort érintő innovációk bemutatója, amely a piac minden újdonságára teljes rálátást nyújt: alapanyagok és hozzávalók, gépek és felszerelések, berendezések, csomagolások és szolgáltatások.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában