Tárlat

2023.01.31. 20:40

Tömegpusztító fegyver a cukorkán

A rendhagyó közös Donka Gábor és Radics Márk kamaratárlat csupán február 18-áig látogatható a vásárhelyi könyvtár aulájában. Vívás, hadihajó, kicsikart érzések és gondolatok várják az érdeklődőket. 

T.Sz.

Radics Márk és Donka Gábor rendhagyó kiállítása február 18-áig látható a könyvtár aulájában. Fotó: Tábori Szilvia

Egy alkotás értelmezésekor azzal nyerhetünk, ha a rászánt idő alatt megértük a művész mondandóját. A vívásra hasonlóan tekintek: amint megértem az ellenfél szándékait, legyőzhetem. Azzal nem lehetek sikeres, ha csupán saját elképzeléseimet erőltetem. Azt a versenyt könnyű elveszíteni. Ezt a gondolatot képviselem és próbálom átadni a tanítványaimnak. Az én értelmezésem szerint tehát a vívás és a művészet alapja egyaránt a megértés – mondta lapunknak Donka Gábor, a Tornyai János Múzeum gyűjteménykezelője, egyben a Hódmezővásárhelyi Csomorkány SE vívás oktatója. A könyvtárban kiállított mindkét művével részben a Vásárhelyi Őszi Tárlatra reflektál, más-más nézőpontból. A képzőművészeti mustra zsűrizése ihlette az egyiket, míg a másikat az a sokat hallott lekicsinylő kijelentés miatti düh hívta életre, hogy: "Ezt én is meg tudom csinálni". Utalva azokra, akik szerint egyik-másik műalkotást akár saját maguk is létrehozhatnák.

A kamaratárlat másik kiállítója, Radics Márk képzőművész még annyira sem adja könnyen művészi szándékait közönségének. Nem alkotásai esztétikai értékeivel akar érzéseket kicsikarni, inkább gondolati útra tereli nézőit. Ahogy ő fogalmazott: az agyat akarja használtatni összetett alkotásaival, amelyek megértéséhez extra jelentésrétegekben kell elmerülni. Az öncenzúra, a középszerűség oltáraként jellemezte egyik kiállított installációját. A másik alkotása egy oroszországi útját idézi: az Operaház kellékeseként egy Mozart-darabot kísért Szentpétervárra. A helyi csemegeboltban találta azt a cukorkát, amelynek csomagolására a téli palota ostromát elindító Auróra cirkálót nyomtatták. A gyerekeknek gyártott édesség és a tömegpusztító fegyver ellentmondásából született alkotása.  


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában