Szegedi hírek

2023.02.02. 13:54

Lesz még hideg a szegedi medvék szerint - fotógaléria

Idén is megjósolták a Szegedi Vadaspark medvéi, lesz-e még hideg a télen, ha már eddig nem volt. Meglátjuk, beválik-e az "előrejelzés".

T.K.

Ursula és Mici azt jósolta: jön még medvére dér. Fotó: Gémes Sándor

A néphagyomány szerint február 2-án derül ki, milyen hosszú telünk lesz: ha a medve ezen a napon meglátja az árnyékát, vagyis napsütés van, megijed tőle és visszabújik barlangjába, vagyis még várható, hogy jönnek a hidegek. Szerencsére a Szegedi Vadasparkban élnek barnamedvék, így senkinek nem kellett vadon élő példányokat zaklatnia, hogy megtudja a várható időjárást, elég volt csupán jegyet váltani az intézménybe. Ezt egyébként csütörtökön sokan meg is tették: a 11 órára meghirdetett medvelesen rengeteg óvodás és kisiskolás vett részt, akik versekkel és hangos skandálással próbálták rávenni a bundás állatokat, hogy bújjanak elő.

Nagy meglepetést egyébként nem tartogatott a nap, hiszen reggel óta szikrázóan sütött a nap. Bár pont akkor kúszott néhány felhő a nap elé, amikor Ursula és Mici komótosan kicammogtak, az árnyékukat azért volt lehetőségük meglátni, miközben a nekik kitett finomságokat csemegézték. Az alma, szőlő, narancs és körte mellé még lekváros kenyeret is kaptak, merthogy azt is szeretik.

A résztvevők egyébként a helyszínen megtudhatták: a medvék igazából nem alszanak téli álmot. Bár valóban sokat pihennek, időnként azonban felkelnek, sőt táplálkoznak is. Ha azonban nem olyan szerencsések, hogy élőhelyükön találnak lekváros kenyeret, ebben az időszakban sokszor kénytelenek beérni zsírtartalékaikkal – ezért kapnak magukra ősszel akár 200 kiló plusz súlyt. Hogy a medvék egyébként ijedősek-e, már ami a saját árnyékukat illeti, nem derült ki, az azonban igen, hogy a szegedi medvék általában jó időjósnak bizonyulnak. Vagyis habár idén még nem volt igazi telünk, ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz az idei szezonban már fogcsikorgató hideg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában