Helyi életstílus

2023.02.04. 17:30

Három disznó fogyott el Kisteleken - Galéria

A nyolcadik disznótorost rendezték meg szombaton Kisteleken, a Szent István téren. Három sertés esett áldozatul a résztvevők, a kilátogatók étvágyának; az eseményen a felnőttek és a gyerekek is megtalálták a számukra testhezálló, legkedvesebb programot.

Imre Péter

Már a buszból láthatták az utazók, hogy a kisteleki Szent István téren történik valami, akiknek jobb volt a szeme, azt is megfigyelhették: disznókat dolgoznak fel, ételek készülnek a már nem röfögő jószágokból. Az utolsó útjukra induló sertéseket Antal Imre plébános megáldotta.

Bál nélkül

– Az idei disznótoros csak nappali esemény, nem lesz bál. Három disznót szúrtak le, egyet-egyet Kósa Norbert baráti társasága, a kertbarátkör és a város. Mindenféle, disznóvágáskor szokásos étel készül, készült belőlük, hagymás vér, hagymás máj, hurka, orjaleves, sültek és pörkölt – tudtuk meg Remzső Fannitól, a Susánszki Benjamin vezette önkormányzati rendező csapat tagjától. Pár méterrel arrébb Elek István, a kertbarátkör egyik tagja készítette a hagymás finomságokat, amelyek frissen a legjobbak – jegyezték meg többen a kóstolóra várva.

Hagyományőrzés

– Szerkesztő úr, elfogad egy kupica pálinkát? – kérdezte Nagy Sándor, Kistelek polgármestere. Nemet kellett mondanom, de a beszélgetés ettől függetlenül folytatódott. – Nem a külsőségek a fontosak, hanem a hagyományőrzés, ami kötelességünk. Hagyományos disznóvágáson, annak minden kellékével vehettek részt az erre járók, akiket teával, forralt borral, étellel kínáltunk. Hogy melyik a kedvencem, a hagymás vér vagy a hagymás máj? Így, ebben a sorrendben, folytatva a többivel, például a pecsenyével – nyilatkozta a városvezető. A jó hangulatról – az itókákon és az étkeken túl – a kertbarátok zenekara gondoskodott.

Jónás Szabolcs, vagyis a csengelei Jónás borászat is átugrott a szomszédba a népszerű eseményre.

– Hagyományos falusi disznóvágás, itt a helyünk! – kommentálta Szabolcs. Közben mobilján megmutatta büszkeségüket, a 1,5 éves Jázmint, aki az alapanyagok, a gyümölcsök kóstolásával már segít szüleinek a borkészítésben.

– Ilyenkor jó, amikor friss! – ismételte a már hallott bölcsességet a Pusztaszerről érkezett Zöld-Kovács József a hagymás vért és a hagymás májat falatozva. Ráért, csak estére ment polgárőri szolgáltba. Takó Sándortól, a Kisteleki Kertész- és Kertbarát Kör elnökétől tudakoltuk, meddig tart az esemény, azt válaszolta: – Amíg el nem fogy minden étel! A kalkuláláshoz csak annyit, a pörköltet déltájban tették oda főni. A művelődési központban a gyerekek kézműves foglalkozásokon vehettek részt, egy másik termében több mint 300 fánkot sütöttek, az utolsó morzsáig elfogyott.

Az év pálinkája

– Ettünk, ittunk, elmegyünk! – jelentette ki egy idősebb férfi, de az év kisteleki pálinkájának eredményhirdetését még megvárta. A címet – szinte egyhangú szavazással – Török Sándor nyerte, az ezt tanúsító emléklapot és az ajándék bort Nagy Sándor polgármestertől vehette át.

Meg kell még említeni, hogy a kiszebáb is a lángok martaléka lett szombaton a Szent István téren.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában