Szegedi hírek

2023.03.31. 14:00

Az elődök emléke előtt tisztelegtek a jogi karon - Fotók

Megalapításának 150. évfordulóját ünnepli ebben a tanévben a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A jeles évforduló alkalmából ünnepi ülést rendeztek pénteken a megújult kari épületben.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Görög Márta dékán az ünnepi ülést megnyitó köszöntőjében felidézte a kar másfél évszázadának legnagyobb horderejű állomásait, mint a Kolozsvárról Szegedre település története és a szegedi jogászhallgatók szerepe az 1956-os forradalom kirobbantásában. 

Ez a történet városokon és emberi sorsokon át ível. Küzdelmekkel és győzelmekkel teli. Nagy szellemek merészsége és helytállása jelzi fordulatait, hagyományait pedig egy nagyszerű közösség őrzi és ápolja. Mindannyian köszönettel tartozunk elődeinknek, 150 év jogászainak, hogy felépítették alma materünket, és gondos munkával a hazai tudományos és szakmai élet egyik erkölcsi és tudományos világítótornyává tették

 – tisztelgett a dékán az elődök emléke előtt, akik közül több professzorról termet neveznek el a kari épületben a közeljövőben. 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a jogi kar jövőbeli kihívásaira fókuszált, mint például a robotizáció terjedése következtében fellépő társadalmi problémák, vagy éppen annak a kérdése, hogy lehet-e egy mesterséges intelligencia feltaláló. Kiemelte, ezeknek a problémáknak a megoldásában jelentős szerep jut majd a jogászoknak.

Rovó László rektor a jogi kar jelentős szerepét emelte ki abban, hogy az SZTE töretlenül tudja tartani előkelő helyét a nemzetközi rangsorokban.  

A rendezvényen részt vett Salgó László, az Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, a kar öregdiákja is, aki rövid történeti áttekintés után a közelmúltban átadott kari épületet méltatta, kiemelve, hogy a minisztérium és a kormányzat is jelentősen támogatta a kart az elmúlt években. Elmondta, a szegedi a legjobban felszerelt jogi kar az országban.

Az ülés végén Martonyi János, a kar emeritus professzora, korábbi külügyminiszter és Kiss Tamás, a MEFESZ alapító tagja osztotta meg a karhoz fűződő, személyes élményeit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában