Helyi életstílus

2023.04.01. 17:30

Soós István 62 évesen búcsúzott a nagypályától - Galéria

A 62 éves szegedi Soós István 49 év után intett búcsút a nagypályás labdarúgásnak. Utolsó meccsét szombaton játszotta, csapata az FK 1899 Szeged „fakója” a szentmihályi műfüves pályán fogadta megyei IV. osztályú bajnokin a Szegvárt. Kis híján gólt szerzett, fejese alig kerülte el a kaput.

Imre Péter

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

A szombati FK 1899 Szeged II.–Szegvár megyei IV. osztályú labdarúgó bajnoki azért lett érdekesebb a többinél, mert a 62 éves Soós István úgy döntött, 49 évi játék után szögre akasztja a stoplist, búcsút int a nagypályás labdarúgásnak. A középpályás csatárt játszott, és csapata legnagyobb gólhelyzete előtte adódott, de fejese nem a hálóban landolt. A 30. percben átadta a kapitányi karszalagot Nikolényi Gábornak és cserével lejött a pályáról – végleg. Az ellenfél játékosai is megtapsolták.

– Nem gondoltam, hogy az ívelés átszáll mindenki felett, a szegvári kapus is aláment, meglepett, és így már nem tudtam irányítani a lasztit. Nagy ziccer volt, sajnálom, szuper lett volna góllal búcsúzni

 – mondta már átöltözve, a csapatbulira készülve Pista. Később kiderült: győztes találat lehetett volna, mert a rangadó 0–0-lal zárult. Az ünnepeltnek még négy passza volt, mind emberhez ment.
A Kicsi és Sósi becenevű Soós István 1974-ben 13 évesen a Szegedi Dózsában kezdett focizni, ahol Reményik László edzősége idején tagja volt az NB II-es gárda keretének, illetve kis kitérő után 1985-ben a Dózsával nyert „megyeegyes” aranyat, ez volt pályafutása legjobb eredménye. Több klubban bizonyíthatott – például Kender, Tápé, Dorozsmai ESK –, a katonaság alatt a Honvéd Bem József SE-t erősítette az NB III-ban és alapítója volt a Déli Apró nagypályás együttesének.

 

Majdnem góllal tette: fejese alig kerülte el a kaput. A harmincadik percben a csapatkapitányi szalagaot átadta Nikolényi Gábornak és végleg elhagyta a játéktreret.

Pályafutása során a legnagyobb sikere egy a Szegedi Dózsával kivívott megyei bajnoki cím, de arra is szívesen emlékszik amikor 57 évesen fél szezon alatt 13 gólt szerzett a Dorozsma színeiben. Kispályán még folytatja . 
 

– Az arany mellett szívesen gondolok vissza arra, hogy a Dorozsmában félszezon alatt 57 évesen 13 gólt szereztem. Szép éveket töltöttem a labdarúgásban, de úgy döntöttem, 62 évesen abbahagyom. A munka miatt nem tudtam edzésekre járni és a közelmúltban több sérülést is szenvedtem. Szeretem a focit, nem is szakadok el tőle, kispályán folytatom, az bőven elég lesz nekem 

– árulta el Soós István.

A 8-as mezt – mindig mindenütt abban játszott –, utolsó klubja visszavonultatta és neki ajándékozta. A petőfitelepi sörözőben tartott bulin már a falat díszítette, és az „árnyékában” egymást követték az adomák, a sztorik. Megelevenedett a pályafutása.

Címkék#labdargás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában