Helyi közélet

2024.03.19. 08:00

Emléktáblát avatnak a berekháti Koszta-tanyán

Darók József

Koszta József ebben a berekháti műteremben talált rá stílusára. Fotó: DM

A város legjelentősebb festőművésze 1911-ben az Alföldet járva Szentesen akadt rá Lakos János Pál festő Berekhát 25. szám alatti műtermes tanyájára. Kibérelte, és a következő évtől egy évtizeden át ez lett alkotóműhelye. Itt talált rá a stílusra, amely az alföldi piktúra legnagyobbjai közé emelte. Az itt festett képek árából tudta megvenni 1922-ben a várháti tanyáját, ahol a hazai és nemzetközi sikereit hozó festmények sora született.

1999-ben, Koszta József halálának 50. évfordulóján emléktáblát helyezett el a tanyán a múzeum. Később a tábla lekerült a helyéről, majd az emlékhely tavalyi fejlesztése alkalmával véletlenül derült ki, hogy megvan.

Ezt az emléktáblát – civil kezdeményezés nyomán, a város támogatásával – a renoválását követően, talapzatra helyezve az egykori Lakos-porta előtti közterületen avatják újra március 27-én, Koszta születésnapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában