Visszakerült a tulajdonosához a Békésszentandráson elhagyott hátizsák

2022.05.15. 13:00

Angliába utaztak a ház árával

Nyugdíjas éveire keresett magának egy békés otthont Magyarországon az angliai Terrence William Andrews bő egy esztendővel ezelőtt, amikor egy rosszullét következtében elhagyta pénzzel teli táskáját Békésszent­andrás határában. Az értékes csomagra egy szemétszedési akció során találtak rá a helyiek.

Vásári Erzsébet

Terrence William Andrewsnak dr. Lesfalvi Balázs adta vissza az elveszettnek hitt értékeit Fotó: BMH

Békésszentandrás Major Attila önkormányzati képviselő szervezett egy szemétszedési akciót néhány héttel ezelőtt, ahol civilek segítségével megtisztították Békésszentandrás egyes pontjait, bel- és külterületen, az eldobált hulladékoktól. Menet közben azonban a képviselő lánya egy hátizsákra bukkant – számolt be hírportálunknak dr. Lesfalvi Balázs alpolgármester. 

Amikor az akció résztvevői kinyitották a gazzal benőtt, immár többször elázott és megszáradt táskát, egy angol férfi pénzére, néhány okmányára, telefonjára és tabletjére találtak rá. A látszólag is nagy mennyiségű angol font mintegy kétmillió forintot tett ki. 
A hátizsákot természetesen rögtön eljuttatták a helyi rendőrkapitányságra, onnan pedig a békésszentandrási önkormányzat értéktárába került. Az alpolgármestertől megtudtuk, a táskában elérhetőségeket is találtak a tulajdonoshoz, a közel 80 éves Terrence William Andrewshoz, akivel rögös úton ugyan, de végül sikerült felvenniük a kapcsolatot. 

Az idős úr stroke-ot kapott, kórházba szállították

A telefonbeszélgetés során elárulta, ingatlant szeretett volna vásárolni Magyarországon, hogy itt élje le nyugdíjas­ éveit. Épp Békésszentandrást járta otthonkeresés céljából, amikor a település határában sétálva rosszul lett. 
Mentővel kórházba szállították, a táska pedig a helyszínen maradt, majd több mint egy évig kallódott az árok szélén, a különböző időjárási viszonyoknak kitéve. A kapcsolatfelvételkor kiderült, az idős úrnak stroke-ja volt, amiből még mindig nem épült fel teljesen, jelenleg is tart a gyógyszeres kezelése, így nem tud visszautazni a táskáért. Lesfalvi Balázs úgy döntött, elutazik feleségével és gyermekeivel az angliai Lutonba, és visszaadja Terrence William Andrewsnak az elhagyott értékeit. 

Az alpolgármester az idős úr keresésére visszatérve elárulta, első körben felvette a kapcsolatot a budapesti angol konzulátussal, ahonnan rögtön a londoni külügyminisztériumhoz irányították, ám ott azt mondták, nem tudnak segíteni, mert nem vehetnek részt magánjellegű problémák megoldásában, és nem vehetnek át pénzt sem. Ezért oldották meg végül maguk a keresést, majd a táska visszajuttatását is. 
Lesfalvi Balázs családjával a napokban utazott Angliába visszaadni Terrence William Andrewsnak a táskáját, a benne lévő dolgokkal együtt. A férfi a találkozón elmondta, az útlevele nem volt a táskában, ezért tudott hazamenni Magyarországról, amikor kicsit jobban lett a stroke után. Hozzátette, magáról a rosszullétről és az utána kórházban töltött időszakról kevés emléke van. 
Hangsúlyozta, nagyon hálás és köszöni a békésszent­andrási embereknek, hogy megtalálták és visszajuttatták az értékeit, mert az egész élete ebben a táskában volt. 
Végül elárulta magáról, hogy nyugdíjazásáig egy angol tömegközlekedési cég munkatársa volt, ahol a helyi járatú buszok üzemeltetése volt a feladata. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában