Kézilabda

2022.05.22. 07:16

Bulath Anita érzelmes búcsúja, visszavonultatott meze felkerült a korábbi legendák mellé - Galériával

Szombaton a Kisvárda ellen búcsúzott el a bajnoki szezontól a DKKA együttese, a vendégek ünneprontók voltak, ugyanis egy góllal nyertek Bulath Anita pályafutásának utolsó dunaújvárosi mérkőzésén, ami után könnyes és érzelmes pillanatok keretében köszöntötték sokan videóüzenetben és személyesen is a Kohász visszavonuló kiválóságát.

Gallai Péter

Fotó: LI

Már a csarnok felé közeledve a szokottnál több szurkolót lehetett látni, akik a csapat utolsó bajnokijára és Bulath Anita búcsúztatására érkeztek, egy kisgyerek az ő 20-as számú mezben sétált. A lelkes B-közép még az udvaron egyeztette az utolsó tennivalókat és oltották szomjukat, hiszen bent játék nélkül is izzasztó volt a légkör. 

Miközben a lányok a bemelegítést végezték egyre csak érkeztek a nézők és a vezérszurkolók is elfoglalták helyüket a kapu mögött, a palánkra pedig egy óriási Bulath Anita feliratú molinót is kifeszítettek. Aztán jött a csapatok bemutatása, természetesen akkor volt a legnagyobb hangrobbanás, amikor Szirmai György a 20-as játékos nevét mondta ki – Dunaújvárosban utoljára. (A Magyar Kupa négyes döntője még hétvégén lesz Debrecenben). S ekkor a kemény mag egy külön koreográfiát is bemutatott, Anita stilizált mezét emelték a magasba. Bulath ekkor még tartotta magát, de azért a szemét törölgette. Aztán nemsokára Horváth Gréta is elérzékenyült, ugyanis a DKKA vezetősége, Vertig Csaba, Fehér Tamás és Gurics Attila köszöntötte a távozókat, s közülük ő volt az egyik. Rajta kívül Dominika Mrmolja és Polics Tímea vette még át az ajándékot, a korábban kölcsönbe távozó Hlogyik Petra és a betegsége után hazatérő Jana Sustková nem volt jelen. A lelátón egyébként több, Dunaújvárosban is megfordult játékost, illetve edzőt lehetett felfedezni, többek között a DKKA egykori játékosa, az Alba Fehérvárból szintén visszavonuló Triscsuk Krisztina és a korábban itt dolgozó Zdravko Zovko is eljött.

A mérkőzés gyászszünettel kezdődött, a múlt héten 83 éves korában elhunyt, 1965-ben világbajnok magyar női válogatott csapatkapitánya, a kilencszeres magyar bajnok kapus, Guricsné Pásztor Erzsébet, Gurics György birkózó özvegye és Gurics Attila édesanyja emlékére hajtottak fejet a jelenlévők.

Aztán útjára indult a labda, az első percek nem a hazaiaké voltak, hiszen 0-2-vel nyitott a Kisvárda, Szalai a 3. percben fújt ébresztőt, aztán a csapakapitány volt, aki egyenlített 4-4-nél, a német beállós, Weisheitel nevéhez pedig a vezetés megszerzése fűződött 6-5-nél. Úgy tűnt, hogy megnyugodott a csapat, ám sajnos ez nem így történt, a következő tizenegy percben gólképtelen maradt a Kohász, mindkét fél sokat hibázott támadásban, de a Kisvárda kétszer csak be tudott találni, s ezzel újra náluk volt az előny. Utána ugyan többször sikerült egyenlíteni, de fontos pillanatokban Mátéfi több ziccert is védett, és megint jött egy hat perces gólcsend, így a szünetre a vendégek mehettek előnnyel. Ez pedig azt jelentette, hogy hat góllal kellett megnyerni a második félidőt ahhoz, hogy a DKKA megelőzze a tabellán azonos pontszám esetén a Kisvárdát.

Nos, a folytatás eleje ehhez nem vitte közelebb a hazaiakat, ugyanis Farkas büntetőt rontott, Kazai ziccerben mellé durrantott, egy lerohanásnál rossz passz miatt lett oda a lehetőség. Pedig látszott, nagyon akart a csapat, küzdöttek minden erejükkel, aztán a következő hetesre hatalmas üdvrivalgás közben érkezett Bulath Anita, de neki sem volt szerencséje, a kapufáról kifele pattant a labda. Aztán a kézsérülése után visszatérő Borgyos két gólja megint közelebb hozta a Kohászt, sőt, szívós nagy küzdelemben 17-17-nél megint egál lett az állás negyedórával a vége előtt. A folytatásban aztán a nagy rohanásban felváltva potyogtak a gólok, végül 21-21-nél ismét a vezetésért mehetett a Kohász, de Kazai kihagyta a ziccert. S megint jött a korábbi forgatókönyv, a Kisvárda gólt lőtt, Szalaiék egalizáltak, aztán 23-23-nál Karnik hibája után Vágó Attila időt kért és kapus nélkül támadtunk. Nick büntetőt harcolt ki, amit Farkas értékesített, ezzel megint a hazaiaknál volt az előny, csakúgy, mint két perccel a lefújás előtt, 25-24. Azonban a hibákat megint kihasználta a rivális és fordított. Az utolsó másodpercekre Bulath jött be egy szabaddobásra, de nem sikerült betalálnia. Vereségével a DKKA a kilencedik helyen fejezte be a bajnokságot.

A lefújás után aztán a B-közép ismét elővette a koreográfiát, a közönség felállva éltette Anitát, s miután a csapat megköszönte a szurkolást, ő lépett a főszerepbe. Eredményes és hosszú pályafutása különböző állomáshelyeiről kapott videóüzenetet, így a Viborg legendája, Rikke Skov, a dán klub csapatvezetője, Liss Kristensen és korábbi vezérigazgatója, Peter Cassoe, a korábbi horvát válogatott Miranda Tatari, a szintén volt dán és francia válogatott Susanne Wilbek és Cleopatre Darleux, egykori edzője, a DVSC tiszteletbeli elnöke, Köstner Vilmos, a Telekom Veszprém pályaedzője, Gulyás Péter, valamint Triffa Ágnes, aki Bulath Anitával együtt nyert EHF Kupát a Kohásszal mondta el jókívánságait. 

Már ezek is felemelő, sokak szemébe könnyet hozó pillanatok voltak, majd jöttek a személyes köszöntők, elsőként Zsiga Gyula, az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatója, aztán Anita szüleit szólították a kezdőkörbe, akiknek sírva borult a nyakába. Aztán Vertig Csaba, a DKKA ügyvezetője, Gurics Attila csapatmenedzser adta át ajándékát, majd a Debrecen képviselői köszönték meg a náluk eltöltött időszakot is. Bulath nagy örömére személyesen jött el nevelőedzője, Czagler Katalin, Pergel István edző, aztán a serdülő csapat fiataljai búcsúztak a példaképtől, Sztanó Miklós pedig a DPASE nevében. Majd a Red Alert szurkolói közösség képviseletében Bendula Tamás adott át ajándékot és érkezett Langauf Isvtán, a magyar válogatott korábbi technikai vezetője is. Természetesen a csapattársak sem maradtak ki a sorból, nevükben Szalai Babett borult meghatódva Anita nyakába. Legalábbis ekkor, mert később a többiek sem maradtak ki.

Aztán Anita fogta a kezébe a mikrofont, de nehezen találta a szavakat, majd elcsukló hangon köszönte meg a családjának, hogy végig mellette álltak és vele voltak, az edzőinek, akik hozzásegítették ehhez a hosszú pályafutáshoz, a csapattársainak, hogy ennyi éven keresztül elviselték, és a szurkolóknak a támogatást, szeretetet.

A megható perceknek ezzel még nem volt vége, videóösszeállításon nézhettük meg Anita legszebb pillanatait klubcsapataiban és a válogatottban, aztán ünnepélyesen bejelentették, a DKKA vezetőségének döntése értelmében a 20-as számú mezt ezennel visszavonultatják, azt a felnőtt csapatban többet senki nem viselheti. A dresszt olyan korábbi dunaújvárosi ikonoké mellett leplezték le, mint Kocsis Erzsébet, Radulovics Bojana, Kulcsár Anita, Ferling Bernadett, Kuzmicsov Szergej és Kemény József. Aztán érkezett még egy nagy torta, s végül a pályán barátok, korábbi játékostársak, ismerősök, szurkolók és persze sok-sok utánpótlás játékos állt sorba egy közös fotóért, aláírásért, ölelésért – Anita még a lefújás után több, mint egy órával is állta a sarat és fogadta az ajándékokat, a köszöntéseket. Ugyan a hazai pályától győzelemmel nem, de örök életre szóló pillanatokkal búcsúzott, legalábbis játékosként, hiszen a DKKA szakmai igazgatójaként továbbra is napi szinten részt vesz a klub életében. Kívánjuk, hasonló eredményekkel, mint amiket szép és tartalmas pályafutása alatt szerzett.

DKKA – Kisvárda 25-26 (9-11)

DKKA: Bartulovic – Horváth 2, Polics, Weisheitel 6, Nick, Matucza, Szalai 6. Csere: Wéninger 1 (kapus), Bulath, Farkas 4 (1), Fodor, Krupják-Molnár, Mrmolja, Borgyos 3, Kazai 3, Kukucska. Vezetőedző: Vágó Attila.

Kisvárda: Mátéfi – Udvardi 4, Bouti F. 3, Dombi L. 5, Karnik 4, Siska 2, Mérai. Csere: Shulega, Leckóczi (kapusok), Stamenic 5 (3), Mészáros-Mihálffy 2, Radojevic, Zavaczki, Juhász 1, Dombi K. Vezetőedző: Bakó Botond.

Hétméteresek: 3/1, illetve 3/3.

Kiállítások: 6, illetve 14 perc.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában